Jakob Ingebrigtsen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se honom skrika till Ingebrigtsen i spelaren Foto: Bildbyrån/SVT

Stort drama inför Jakob Ingebrigtsens världsrekord: ”Jävligt dramatiskt inatt”

Uppdaterad
Publicerad

Jakob Ingebrigtsen smällde till med ett mäktigt lopp under Diamond League i Polen.

Men det var ett stort drama inför världsrekordloppet, där han räddades av en före detta konkurrent.

– Ska jag vara ärlig ska jag ha en lite större del av äran, säger den tidigare konkurrenten Marcin Lewandowski till NRK.

Lewandowski, fanns med som funktionär under loppet, och hjälpte Ingebrigtsen genom att ropa ut norrmannens varvtider – men det var innan själva loppet som han framförallt kom till nytta.

– Det var jag som såg till att han fick nya spikskor, avslöjar Lewandowski.

Dagen innan hade en av superstjärnans spikskor gått sönder, en sko som är svår att få tag på. Men via Lewandowskis kontakter lyckades de få tag på ett nytt par – vilka precis hade kommit in i butiken.

– Jag fixade det mitt i natten. Han fick nya skor till loppet och han satte världsrekord, berättar Lewandowski.

Agenten: ”Jävligt dramatiskt i natt”

Dramat bekräftas av Ingebrigtsens svenske agent Daniel Wessfeldt.

– Det var jävligt dramatiskt i natt. Jakob gick till stadion för en lätt träning och för att lära känna planen. Sedan förstördes en av hans spikskor, säger Wessfeldt till NRK.

Han fortsätter:

– De hade ett par precis i hans storlek. Butiken var stängd, men de kunde öppna den i morse (läs söndags). Sedan fick han (Ingebrigtsen) skorna till frukost.

Slutet gott, allting gott. Kort senare smällde 23-åringen till med ett mäktigt världsrekord; 7.17.55, en förbättring med dryga tre sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.