Fransyskan Sandra Forgues vann OS-guld i kanot 1996, fast då var hon man och hette Wilfried Forgues. Efter den framgångsrika karriären, som i övrigt bestod av fem VM-guld, kom Forgues ut som transkvinna år 2016. Numera är hon aktiv i frågor som rör transkvinnor inom elitidrott och menar att de flesta transkvinnor inte har en fördel över biologiska kvinnor.
– Vi behöver agera med förstånd. Tänka på hur man kan skydda damtävlingarna, för kvinnlig synlighet är väsentligt, men utan att diskriminera personer som är biologiskt eller fysiskt inte starkare än kvinnor, säger Forgues till Reuters.
Tidigare i år meddelade internationella friidrottsförbundet att de förbjuder transkvinnor som gått igenom manlig pubertet från att delta i damtävlingar.
”Vi trakasseras”
Detta bedrövade bland annat den franska transkvinnan och sprintern Halba Diouf som hade laddat hårt för att tävla i OS i Paris 2024.
– Jag förstår inte det här beslutet, tidigare har transkvinnor fått delta om deras testosteronnivåer var under en viss gräns. Vi trakasseras och jag känner mig marginaliserad för att de utesluter mig från tävlingar, sa Diouf till Reuters tidigare i maj.
Sandra Forgues känner för Diouf och andra idrottare i samma sits.
– Jag sympatiserar med dessa transatleter. De började till slut leva sina liv men plötsligt är de utfrysta och tillsagda att de inte får vara med. ”Ni är ute för vi älskar inte er”, säger hon och lägger till:
– Så länge en transatlet inte vinner är det inga problem. Men dagen de vinner säger de att det är fusk. Vi måste sätta förstånd framför passion.