• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jonna Adlerteg Foto: SVT

”Gamlingen” Adlerteg tränar med juniorerna

Uppdaterad
Publicerad

24 år är inte speciellt gammalt. Men i gymnastiksammanhang: en veteran.

När Jonna Adlerteg nu laddar om för OS 2021 hemma i Eskilstuna, tränar hon tillsammans med tjejerna från juniorlandslaget – för att både sporra och sporras.

Sveriges bästa gymnast Jonna Adlerteg OS-debuterade som 17-åring i London 2012. Om OS blir av nästa år kommer hon ha fyllt 26.

– Jag trodde jag skulle tröttna men det har jag inte gjort. Jag brinner för gymnastiken och vill fortfarande träna och tävla, säger hon när SVT Sport träffar henne i gymnastikhallen i Eskilstuna.

Coronapandemin

”Fler som fortsätter högre upp i åldrarna”

Bredvid mattan i Vilstahallen finns rutinerade tränarduon Sebastian och Helena Melander, som ser en positiv utveckling inom gymnastiken när det kommer till ålder.

– Det håller på att förändras, att vi ser fler som fortsätter högre upp i åldrarna. Det tycker jag är bra, säger Helena Melander.

Liksom i resten av idrottsvärlden har coronapandemin slagit hårt mot gymnastiken. Tävlingar är inställda och EM i artistisk gymnastik för damer, som skulle ha avgjorts i Paris i månadsskiftet april/maj, är inställt eller eventuellt uppskjutet.

Lösningen för Jonna Adlerteg har varit att träna på som vanligt. Den noggranna fyraårsplanen fram till OS har blivit en femårsplan. I barren slipar hon på en ny kombination med en tiondel högre svårighetsgrad – en liten förändring som kan göra stor skillnad i tävlingssammanhang.

Tränar med juniorlandslaget

Dessutom tränar Adlerteg just nu tillsammans med juniorlandslaget, en ny generation talangfulla tjejer.

– Om man tittar tillbaka några år var vi en grupp tjejer som tränade väldigt mycket tillsammans. Men efter OS i Rio 2016 var det många som slutade och jag tränade själv med Sebastian (Melander) i flera år. Nu har det kommit nya tjejer underifrån som håller hög nivå, det är superkul att det är mer rörelse i hallen, säger Jonna Adlerteg.

Hon har på många sätt banat väg för den svenska damgymnastiken med sina framgångar. Och tror att gruppträningen kan sporra henne ytterligare.

– När jag väl kör så är jag så inne i mitt eget, men jag ser hur tjejerna utvecklas. Det finns småsaker som de gör bättre än mig. Då känner jag att jag måste höja mig ett snäpp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet