• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

USA:s olympiska kommitté höll tyst – då skedde övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

USA:s olympiska kommitté höll i över ett års tid tyst om de övergreppsanklagelser som fanns mot USA:s förre landslagsläkare i gymnastik, Larry Nassar. Under den tiden förgrep sig Nassar på ett dussintal flickor och unga kvinnor. Detta visar en utredning.

I ett års tid höll företrädare för Usoc tyst om övergreppsanklagelserna mot den förre landslagsläkaren i gymnastik, Larry Nassar.

Under det året kunde Nassar förgripa sig på ett dussintal flickor och unga kvinnor, visar en utredning som Usoc låtit göra.

”USA:s olympiska familj svek offren och deras familjer och vi ber återigen om ursäkt till alla som skadats”, säger Susanne Lyons, styrelseledamot i Usoc.

”Den här oberoende utredningen gjordes eftersom vi vet att vi har en skyldighet att ta reda på hur det kunde hända och kunna ta viktiga steg för att förebygga övergrepp”, fortsätter hon.

Dömts till 300 års fängelse

Larry Nassar vid domstolsförhandlingen tidigare i år. Foto: TT.

Enligt rapporten fick den tidigare vd:n för Usoc, Scott Blackmun, och sportchefen Alan Ashley reda på anklagelserna mot Nassar i juli 2015, men berättade inte om informationen för någon annan i organisationen. Först i september 2016 briserade skandalen kring Nassar.

Blackmun avgick i februari av medicinska skäl. Ashley fick sparken på måndagen sedan den nya vd:n Sarah Hirshland läst utredningen.

Larry Nassar har i två rättegångar dömts upp till 300 års fängelse sedan mer än 350 kvinnor vittnat om övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.