Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Richard Hanisch är tillbaka på handbollsplanen. Foto: Bildbyrån/SVT

Richard Hanisch vinnare i comebacken efter dopningsavstängningen

Uppdaterad
Publicerad

Handbollsspelaren Richard Hanisch stängdes av två år för dopning.

I helgen var han tillbaka i Handbollsligan – som vinnare.

– Det har aldrig funnits en tvekan från min sida att jag ska tillbaka, säger han till SVT Sport.

Det var i september 2021 som den då 31-årige Skövdespelaren Richard Hanisch stängdes av i två år från all handboll efter att ha testat positivt för methylhexanamin (som då var tillåten att använda vid träning, men inte vid match).

Vägen tillbaka till planen har varit lång och det har varit svårt att undvika att prata om det som hände.

– Det är en del av min nya identitet. Det är klart jag kanske är trött på att prata om det, men jag har inga problem med det heller, säger han och fortsätter:

– Det är klart det har varit jobbigt. Man får någon form av identitetskris. Man har alltid varit handbollsspelaren och nu har man varit en vanlig arbetare istället. En vanlig Svensson. All respekt för de som jobbar 7-4 varje dag, men det är klart att jag hellre spelar handboll.

Har du någon gång på resan hit funderat på om du någonsin kommer spela igen?

– Det har aldrig funnits en tvekan från min sida att jag ska tillbaka. Det som hände har skett och jag har gått förbi det och släppt det. Nu vill jag bara blicka framåt och göra mitt bästa här med Guif.

Vann direkt: ”Svårt att beskriva”

Hanisch har redan hunnit spela tre cupmatcher, men söndagens premiär var hans comeback i Handbollsligan. Hans nuvarande lag Eskilstuna Guif, där han även spelat tidigare, vann matchen borta mot Aranäs med 23–22.

– Det är svårt att beskriva, men det är klart att det är en skön känsla att vara tillbaka. Att man får vara med igen. Det har varit två långa år att sitta vid sidan av och bara titta på.

Vad har frånvaron gjort med dig?

– Det är klart man har ändrat värderingar lite sådär, men som tur har jag en fantastisk familj som ställer upp i vått och torrt. Man har haft mycket tid med dem istället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.