Förbundskapten Tomas Axnér.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förbundskapten Tomas Axnér. Foto: Bildbyrån

Axnér inför slutgiltiga EM-uttagningen: ”Det här är inte en try out”

Uppdaterad
Publicerad

Två landskamper mot Tjeckien.

Sedan ska den slutgiltiga EM-truppen presenteras.

Men Tomas Axnér ser inte genrepen som något sista test.

– Det här är inte en try out för de sista platserna, utan det handlar om att sätta ett spel inför EM, säger förbundskaptenen till SVT Sport.

De svenska handbollsdamerna är samlade i Karlskrona för dubbla landskamper mot Tjeckien, först i kväll och sedan på söndag. Det blir sista genrepen inför EM som drar i gång den 4 november.

– Jag tycker att det är ett bra genrep. Det är klart att det kanske varit nyttigt att få en riktigt bra motståndare. Men med det sagt är Tjeckien en nation på framfart. Nu missar de det här mästerskapet men de var i en väldigt tuff kvalgrupp med Frankrike bland annat. Jag tycker att de har tagit kliv och de har tre riktigt bra spelare som håller yttersta världsklass i sitt lag och det kommer bli bra för oss att möta dem, säger Tomas Axnér.

Truppen presenteras på måndag

21 spelare är kallade till landskamperna mot Tjeckien, som båda sänds i SVT, men bara 18 spelare åker till EM. Den 31/10 presenterar förbundskaptenen den slutgiltiga truppen.

Men vilka som plockas bort är inte det primära fokuset, menar Axnér.

– Vi tänker först och främst att det här är ett genrep inför EM där vi ska sätta vårt spel. De spelarna som enligt vår skiss kommer att spela mycket ska få möjlighet att göra det. Så det är mest fokus på det faktiskt och mindre fokus på vilka de sista pusselbitarna blir i vårt lagbygge. Det här är inte en try out för de sista platserna, utan det handlar om att sätta ett spel inför EM, så det är det som är det viktigaste, säger han.

”Vissa saker kan spelarna inte påverka”

Det betyder däremot inte att han redan nu har bestämt vilka spelare som får stanna hemma.

– Det är klart att vi har en del olika scenarion på hur vi tänker kring de sista platserna. Men sedan har vi inte låst in oss helt och hållet kring det än, utan det får vi se hur den här veckan blir, säger Axnér och fortsätter:

– Och vissa saker kan inte de här spelarna heller påverka. Får vi en bärande spelare som kanske har en halvstukad fot eller en lårkaka som gör att den blir lite tveksam till de inledande matcherna så kanske vi tänker om i det fallet.

I gruppspelet i EM ställs Sverige mot Serbien 4/11, Slovenien 6/11 och Danmark 8/11.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.