Förbundskaptenen självkritisk: ”Borde vilat Elin tidigare i matchen”

Uppdaterad
Publicerad

Elin Hansson är i EM som enda västersexa i truppen.

I storsegern i premiären mot Serbien spelade hon överlägset mest med sina 55 minuter – vilket förbundskaptenerna ångrade i efterhand.

– Jag och Axnér var lite självkritiska efter matchen, säger assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg till SVT Sport.

Precis som i OS ifjol, då hon fick sitt internationella genombrott, är 26-åriga Elin Hansson i EM som enda vänstersexa i den svenska truppen.

Att hon gjort det bra tidigare och är väldigt stabil var betydelsefullt i valet att åka ensam med henne, menar assisterande förbundskaptenen Johanna Wiberg. Dessutom finns det några spelare som kan gå ner och avlasta henne på positionen.

Men i premiären spelade Hansson 55 minuter, flest av alla utespelare i laget. Näst flest minuter, 45, gjorde den andra kantspelaren Nathalie Hagman.

Att det blev så många minuter var alltså något ledarna ångrade efteråt.

”Borde vilat Elin tidigare”

– Vi borde vilat Elin tidigare i matchen just för att hon är så otroligt viktig för oss. Vi hade kanske kunnat sätta ner någon niometersspelare lite tidigare än vi gjorde. Vi gjorde ju det till slut men hade kanske kunnat göra det lite tidigare, säger Wiberg.

Elin Hansson tog själv speltiden med ro och hade inte velat vila mer.

– Nej, det var inget jag tänkte på. Jag gillar att vara på plan och spela och var glad för den speltid jag fick, säger hon till SVT Sport.

”Känner en trygghet”

Att vara ensam vänstersexa i truppen ser hon inte som något speciellt.

– Jag ser väl inte det som att jag är ensam. Jag är uttalat ensam på vänsterkanten, men jag har ändå folk som kan backa upp mig bakom och känner en trygghet i det. Jag gillar att spela mycket och få mycket speltid så det känns bra.

Skulle Elin Hansson bli sjuk eller skadad kommer landslaget plocka in en reserv hemifrån, mest troligt Linn Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.