Staffan Olssons Nederländerna föll mot Norge i VM Foto: Bildbyrån

Martin Boquists Norge vann svenskmötet i handbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Staffan Olssons Nederländerna ledde svenskmötet med Martin Boquists Norge med 15-9 i handbolls-VM och var på väg mot en sensation. Men lett av storskytten Sander Sagosen kunde Norge vända gruppfinalen och vinna med 27-26 i Krakow.

– Det spred sig lite nervositet, säger den norske förbundskaptenen Jonas Wille till norska Viaplay.

Det var jämnt in i slutminuterna men två raka norska mål vid 24-24 gav 26-24 och grepp om matchen mot ett tröttnande Nederländerna. Kay Smits reducerade till 27-26 i absoluta slutsekunden och domarna videogranskade händelsen innan målet godkändes. 

Norge hade stora problem med Paris SG-spelaren Luc Steins som firade stora triumfer första halvan av matchen. Sedan tog Sagosen med sina sju mål över.

Handbolls-VM

– Det såg illa ut från början och vi letade och letade efter defensiva uppställningar som skulle fungera. Vi hade också oflyt offensivt och då spred sig lite nervositet och då blir man osäker som tränare också, säger förbundskaptenen Wille till norska Viaplay enligt VG.

Därmed går Norge till huvudrundan i Katowice med full pott, fyra poäng. Nederländerna, som gör sitt första VM-slutspel sedan 1961, går till huvudrundan med två poäng.

Spelade ihop i svenska landslaget i åtta år

Nederländerna kom ut starkt även i andra halvlek och gick fram till 19-14 men Norge jobbade sig snabbt in i matchen och när Kevin Gulliksen sopren kontrade in 20-20 var det helt jämnt. När Norge för första gången sedan 1-0 ledde matchen vid 21-20 tog Olsson en timeout och försökte få upp energin. 

Nederländerna kontrollerade första halvlek och ledde som mest med sex bollar, 15-9, innan Norge närmade sig något och det stod 17-13 i pausvilan. Staffan Olsson, den nederländska bänken, drog på sig ett gult kort strax före pausen.

45-årige Boquist, assistent till Jonas Wille, spelade tillsammans med 58-årige Olsson under åtta år i det svenska landslaget runt millennieskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Handbolls-VM

Mer i ämnet