Hassan Moustafa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om Hassan Moustafa kandiderar för att fortsätta som IHF-president kommer han att vara 81 år vid omröstningen: ”Handboll är mitt liv” Foto: SVT/NRK och TT Nyhetsbyrån

Hassan Moustafa, 79, har styrt IHF i 23 år – utesluter inte att kandidera igen: ”Kommer bestämma mig i tid”

Uppdaterad
Publicerad

Egyptiern Hassan Moustafa har styrt världshandbollen i 23 år och utesluter inte att fortsätta – trots att han kommer vara 81 år när det är dags för omval.

– Jag vet inte hur situationen blir eller vad som kommer att ske, säger han i en intervju med NRK, SVT och DR.

I söndags var det han som delade ut VM-guldmedaljerna till Frankrike efter finalen. En uppgift som 79-årige Hassan Moustafa haft vid många mästerskap, efter 23 år som president i Internationella handbollsförbundet.

Om två år, när det är dags för val igen, har han fyllt 81. Det finns inga regler som hindrar att han fortsätter. Egyptiern själv utesluter inte att ställa upp igen, för att i så fall bli omvald för sjätte gången.

SVT Sport granskar

De tre senaste gångerna har han blivit omvald utan motkandidat.

– Jag vet inte om jag ställer upp för omval ännu. Jag har ungefär två år kvar nu, och jag kommer bestämma mig i tid.

Under åren som IHF-president har Moustafa haft som mål att handbollen ska växa. Ett exempel på det är att antalet medlemsländer har ökat från 137 till 209.

– När jag blev president år 2000 hade handbollen många problem. Det var enbart en europeisk sport.

Fler medlemmar än FN

IHF har i dag fler medlemsländer än FN – och under egyptierns tid vid makten har länder som Kiribati, Palau och Tuvalu valts in i förbundet.

– Det är viktigt att ha de mindre länderna med i IHF. Om du först har kvantitet, kommer kvaliteten att komma.

Moustafa slår också fast att han inte är intresserad av medlemsländer som bara existerar “på pappret”. På IHF:s senaste kongress var det 190 (av 209) medlemsländer som fick rösta.

Jens Sejer Andersen på Play the Game, en organisation som jobbar för demokrati inom idrotten, ser dock problem i att små handbollsnationer får relativt stort inflytande.

– Det är hårresande orättvist att de över 800 000 spelarna i Tyskland har en röst på kongressen till IHF, medan de väldigt få spelarna i Guatemala och Belize också har en röst var.

Moustafa menar dock att det inte handlar om att ”köpa röster”.

– Vi har bestämt, eller jag som president har bestämt, att vi inte vill att medlemsländer utan aktiva ska få rösta. Vi vill inte att folk ska tro att jag bara vill öka antalet medlemmar för att få stöd på kongressen.

Rösträtt på IHF:s kongress

För att vara ett aktivt medlemsland, och därmed ha rösträtt på Internationella handbollsförbundets kongress, behöver ett av följande kriterier uppfyllas.

  • Det finns handbollsaktivitet i landet.
  • Det finns intresseparter i landet, till exempel organisationer, tränare, domare och spelare.
  • Landet har kommunikation med sitt kontinentala förbund och IHF.

Källa: IHF:s statuter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet