glen solberg handboll

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Glenn Solberg har fått kritik för sitt ledarskap. Foto: Johanna Säll / BILDBYRÅN

Hemliga möten under OS – kritik mot Glenn Solbergs ledarskap

Uppdaterad
Publicerad

Ledare som frystes ut och spelare som kände sig tvingade att ha taktiska möten bakom förbundskapten Glenn Solbergs rygg.

Nu kan SVT Sport berätta om spelet bakom kulisserna under herrlandslagets turbulenta OS och kritiken mot Solbergs ledarskap.

– Man kände sig verkligen inte välkommen, säger en person kring landslaget.

Glenn Solberg ledde Sverige till EM-guld 2022 och VM-silver 2021, men på OS i Paris i somras levde Sverige inte upp till förväntningar, utan åkte ut i kvartsfinalen mot Danmark.

Med två år kvar på kontraktet lämnade Solberg plötsligt i september, trots att hans kontrakt förlängdes så sent som mindre än ett år tidigare.

SVT Sport kan nu berätta att Solberg, vid sidan av framgångarna, under en längre tid har rört upp känslor i landslaget med sitt ledarskap. Det menar flera personer i och med insyn i landslaget som SVT Sport har pratat med, uppgifter som även förekommit i Viaplay och Aftonbladet.

I april 2022 fick Martin Boquist sparken som assisterande förbundskapten under uppmärksammade former. Boquist gick sedan ut och menade att det var Solberg som ville bli av med honom.

Uppgifter: Apelgren frystes ut

Personer som SVT har pratat med vittnar om att Solberg har haft en exkluderande ledarstil mot delar av ledarstaben. Det har i sin tur skapat missnöje även bland delar av spelargruppen. En person som ska ha varit speciellt utsatt är Boquists efterträdare Michael Apelgren.

– Klart att vi såg vad som hände med Apelgren under OS, men vi var där för att fokusera på att spela, säger en spelare.

Apelgren ska enligt uppgift ha stoppats av Solberg från att medverka under en del taktiska genomgångar, bland annat under OS. Flera personer, bland annat spelare som SVT har talat med, berättar att de ville hålla taktiska möten med Apelgren, men kände sig tvungna att hålla dessa hemliga, med rädsla av att bli påkomna av Solberg.

Avböjer att kommentera

En bit in i turneringen bad spelargruppen att Solberg åter skulle involvera Apelgren – vilket han då gjorde.

– ”Micke” var ett superproffs. Han höll god min och beklagade sig aldrig för oss spelare, säger en annan spelare.

Kritiken mot Solberg är inte enbart negativ, SVT Sport har även talat med spelare som lyfter fram positiva delar med hans ledarskap. Varken Solberg eller Apelgren vill kommentera uppgifterna.

Generalsekreterare Robert Wedberg vill inte heller uttala sig i nuläget.

Landslagschef Hanna Fogelström säger till SVT Sport att hon och assisterande förbundskapten Michael Apelgren har pratat, men att samtalet stannar mellan dem.

Hör ett längre svar i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.