Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svenska landslaget fick fira flera gånger om. Foto: Bildbyrån

Klasskillnad när Sverige körde över Tjeckien

Uppdaterad
Publicerad

En vecka innan EM-premiären.

Då värmde Sverige upp genom att köra över Tjeckien med 36-20 i Kalmar.

– Jag tänkte nog att de skulle vara lite bättre än vad de var idag, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Klasskillnaden mellan Sverige och Tjeckien, som inte kvalade sig in till EM, var tydlig från start. Sverige tog ledningen genom Linn Blohm och kunde utöka till 3-0 under matchens första fem minuter efter två frilägesmål från Nathalie Hagman.

Övertaget fortsatte och efter 20 minuter ledde Sverige med 12-2. De sista tio minuterna mäktade gästerna med att hänga med i Sveriges takt, så vid halvtidsvilan var ställningen 17-6.

– Tjeckien har inte bjudit upp till jättevasst motstånd idag. De kommer ingenvart, på grund av att Sverige har ett väldigt bra försvarsspel. Men de ser ganska svaga ut, så för underhållningens skull hoppas vi att det blir lite mer jämnt i andra halvlek. Men det är också ett styrkebesked från Sverige, sa SVT Sport:s expert Mikaela Mässing i halvtid.

Sverige drog iväg

Men mycket jämnare blev det inte. Sverige kunde hålla Tjeckien på tio måls distans under början av andra halvlek och utöka ju längre matchen led. Sverige vann till slut med 36-20 efter att 16 svenska spelare gjort mål.

– Jag tycker att hela laget gör det jättebra idag, både försvar och anfall. Vi har pratat mycket om att hålla vårt försvarsspel och idag löser vi det jättebra i första halvlek, får inte riktigt till det i andra. Men våra niometersspelare är farliga så det blir mycket djupledslägen vilket såklart är jättekul, säger Linn Blohm, bästa målskytt i Sverige med fem fullträffar, till SVT Sport.

Förbundskapten Tomas Axnér tyckte inte att Sverige fick den nivån av motstånd som han hade förväntat sig.

– Jag tänkte nog att de skulle vara lite bättre än vad de var idag, men de saknar väl någon spelare. Men vi får en brutalt bra start i försvarsspelet, sedan tappar de nog lite suget. Marketa Jerabkova blir nedlåst åtta gånger av Anna (Lagerquist), sedan är det nästan ”game over”, säger han till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.