Foto: Bildbyrån

Experten: ”Sverige har inte spelarna som kan vända en match”

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna föll med 3-1 i OS-premiären mot Japan. Enligt SVT Sports expert Maria Rooth var det den individuella spetsen som avgjorde.

– Sverige har ett väldigt brett lag, men inte spelarna som kan gå in och vända en matchbild, säger hon.

Sverige spelar i grupp B i OS där de lägre rankade lagen huserar. De tre främsta går till kvartsfinal, men för att Sverige ska nå dit var en seger mot Japan inte det viktigaste.

– Det här var absolut ingen skräll, snarare ett väntat resultat. Japan är bättre rankade än Sverige, det får vi inte glömma. Sverige har inte spelat i finrummet de senaste 2,5 åren och det gör ganska mycket. Nu kom man in i verkligheten av hur högt tempo det är och hur skickliga spelarna är. Sverige kan lära sig mycket av den här matchen, säger Maria Rooth.

OS i Peking 2022

Det svenska försvaret hade problem med den japanska förstakedjan med Haruka Toko, Rui Ukita och Akane Shiga.

– Förstakedjan var den enskilt största orsaken till att Japan vann. De är väldigt skickliga. Sverige har ett väldigt brett lag, men inte spelarna som kan gå in och vända en matchbild. De är ett lag som ska prestera, men de måste spela smartare, säger experten.

Den tilltänkta målvaktsstjärnan Sara Grahn är hemma i Sverige efter att ha haft covid-19. Då fick Emma Söderberg OS-debutera.

– Exemplarisk OS-debut för Emma. Hon gjorde jättebra ifrån sig och kan inte belastas för målen. Japanskorna hittar de små luckorna.

Det finns svenska stjärnor som experten inte tycker att kom upp i rätt nivå.

– Det som jag ser som förstakedjan med Josefin Bouveng och Emma Nordin såg lite tyngda ut idag. De kan betydligt mer. De kräver jag mer av, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet