Hallam kan fullborda prisskåpet med CHL-titel

Uppdaterad
Publicerad

Han är bara 38 år men har redan vunnit SM-guld, grundserien och blivit utsedd till årets tränare. I kväll kan Sam Hallam fullborda sitt prisskåp med CHL. Som om han skulle vara mätt där – han vill göra om allt.

– Det är lite halv skuldkänsla jag går runt och bär, att jag måste betala tillbaka det förtroendet jag får, säger Växjös tränare inför finalen på hemmaplan mot finska JYP Jyväskylä.

Oktober 2012. Kritiken är massiv när en 33-årig Sam Hallam tar klivet från assisterande till huvudtränare i Växjö och ersätter sparkade Janne Karlsson. Han blir yngste tränaren i SHL, tar över jumbon – och han förväntas knappast göra succé. En googling bort kan man se ansedda experter både såga och sakna tilltro till honom. Kanske är det där och då ingen som ska klandras. 

– Jag har ingen bra spelarkarriär i bagaget. Jag har inte varit runt och spelat landskamper eller spelat i SHL och lärt känna folk och så där. Jag hade ett väldigt litet kontaktnät och har egentligen det fortfarande, säger Hallam som tog tjuren vid hornen direkt: 

– Jag tror mitt första möte var med Tomi Kallio. Jag tänkte att det får bära eller brista. Jag förklarade hur jag såg på hans spel så långt på säsongen och vad vi skulle behöva av honom, och att han behövde jobba mycket hårdare bland annat och han mottog det som det proffs han är. Det var en stor grej för mig just då.

Drygt fem år senare har han och Växjö vunnit det mesta och leder SHL överlägset. I kväll ska de mest fullborda prisskåpet med CHL-titeln.

– När man väl vinner någonting så inser man hur otroligt tufft och svårt det är. Man ska vara jäkligt glad för de gånger man gör det och förhoppningsvis har vi en chans nu här att vinna CHL, säger Hallam.

Ni skriver historia just nu – hur är den känslan?

– Det tänker man inte på i och med att vi är en ung förening. Vi har inte dragit på oss en stor organisation, folk överallt, en massa gamla spelare som har hittat på tjänster i föreningen och så där, säger han och fortsätter:

– Vi är jäkligt slimmade fortfarande och det gör att vi har fullt upp hela tiden. Så jag tror inte vi går runt och funderar så mycket på det vi gör, vi försöker bara hålla bollen i rullning och hitta små sätt att skaffa oss fördelar på och utanför isen. Sen en dag är det slut och då hoppas jag att alla kan känna att vi gjorde allt vi kunde för att vara så bra som möjligt.

Matchen sänds i SVT2/SVT24/SVT Play med start 18.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.