• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Damkronorna/arkivbild. Foto: Bildbyrån

Krisrådet: ”Kulturen inom ishockeyn måste förändras”

Uppdaterad
Publicerad

Damhockeyns ”krisråd” är överens – kulturen och attityden inom sporten måste förändras.

– Ishockey är en stark kultur med väldigt mycket män som har styrt och spelat – där har vi ett jobb att göra, säger tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport.

Svenska ishockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, tillsatte ett ”krisråd” för att åtgärda de uteblivna resultaten inom svensk damhockey. För en vecka sedan hade rådet sitt första sammanträde och samtliga personer som närvarade var överens om vad som måste åtgärdas.

– En viktig sak som många lade fram var attityden, att verkligen ge de unga tjejerna samma möjligheter som killarna. Att skapa tid och utrymme för dem, säger tävlingschef Olof Östblom till SVT Sport och fortsätter:

Damkronorna

– Alla inom svensk ishockey måste ta flick- och damishockeyn på allvar. Tyvärr får vi i dag lite exempel på att damishockeyn inte är jämställt på ett sätt som det ska vara.

Samma förutsättningar oavsett kön

Rådet menar att kulturen och attityden till tjejer som spelar ishockey är en jätteviktig fråga där de vill ha en långsiktig och verklig förändring.

– Ishockey är en stark kultur där det har varit väldigt mycket män som har styrt och spelat – där har vi ett jobb att göra. Det är ishockey som vi håller på med och alla som håller på med ishockey ska ha samma förutsättningar, säger Östblom.

Att den breda uppslutningen, med stora delar av Hockeysverige, hade en sådan pass gemensam bild om hur svensk damhockey ser ut i dag och vad som behöver åtgärdas överraskade Östblom.

– Att de flesta hade en väldigt gemensam bild är väldigt positivt. Vi måste vara överens om vad vi vill ha för förändring, det är då vi blir starka, säger han.

Nästa sammanträde kommer att äga rum i slutet av september, datumet är ännu inte fastställt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet