Foto: TT

Ny förlust för Damkronorna – trots Söderbergs storspel

Uppdaterad
Publicerad

Emma Söderberg storspelade och stoppade 43 skott.

Trots det föll Damkronorna mot Tjeckien med 3-1.

– Sverige är inte på Tjeckiens nivå, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Damkronorna har fått en tuff start på OS i Peking. Premiärförlusten mot Japan följdes under lördagen upp med ny förlust mot Tjeckien. Detta trots den svenska målvakten, Emma Söderbergs storspel.

Tjeckien pulveriserade det svenska målet från start och sköt hela 25 skott i den första perioden. Men tack vare Emma Söderberg stod det ändå bara 1-0 till Tjeckien inför andra perioden.

OS i Peking 2022

– Hon spelar jättebra i mål. Vi blir lite passiva och går bort oss enkelt i egen zon. Vi har pratat om att spela lite enklare om det inte funkar. Samtidigt måste vi göra det bättre när vi har pucken, säger Emma Nordin till Discovery efter första perioden.

Fällman utgick

Backen Johanna Fällman åkte på en smäll i den första perioden och tvingades lämna isen. I mitten av andra perioden kom besked från lagläkaren Wille Ahnberg att svenskan inte var tillgänglig för mer spel i matchen mot Tjeckien.

Damkronornas medicinska team meddelade efter matchen att Fällman ådrog sig en knäskada som ska undersökas vidare under kvällen, och att det är för tidigt att uttala sig om skadans art eller hur allvarlig den är.

Vanisova släckte hoppet

Tjeckien gjorde 2-0 halvvägs in i mittenakten genom Klára Hymlárová. I slutsekunderna av perioden fick dock Sverige kontakt när Emma Murén hittade rätt.

Hoppet var därmed tänt för Damkronorna inför avslutningen. Det släcktes dock helt när Tereza Vanisova gjorde sitt andra mål för dagen till 3-1.

– Sverige är inte på Tjeckiens nivå, vilket var väntat. Vinst för Damkronorna hade varit en mindre skräll faktiskt. Tjeckien har bättre spetsspelare som kan avgöra. Sverige saknar kyla och spetskvalité i de avgörande momenten, säger SVT Sports expert Maria Rooth.

Efter två inledande förluster väntar nu dubbla ödesmatcher för Damkronorna.

– Måstematcherna kommer mot Kina och den sista mot Danmark. Då måste Sverige vinna för att ta en kvartsfinalplats, säger Rooth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet