Skandalledarna Stan Bowman och Joel Quenneville välkomnas tillbaka av NHL. Foto: TT

Skandalledarna välkomnas tillbaka av NHL

Uppdaterad
Publicerad

Flera med ledande roller från Chicago Blackhawks stängdes av 2021 för att ha mörkat en sexskandal från 2010 – nu får tre av dem börja jobba i NHL igen.

Kyle Beach, och en spelare till, vittnade om sexuella övergrepp från klubbens videocoach Brad Aldrich.

2021 lämnades en stämningsansökan in angående sexuella övergrepp inom Chicago Blackhawks organisation och flera personer fick lämna sina uppdrag.

Klubbens videocoach Brad Aldrich ska 2010 ha utsatt Kyle Beach och en spelare till för sexuella övergrepp och hela situationen mörkades för att ”inte störa kemin i laget” – nu får tre av dem börja jobba inom NHL igen.

Dåvarande huvudtränare Joel Quenneville, general manager Stan Bowman och ytterligare en person får grönt ljus av NHL till att verka inom organisationen igen från och med 10 juli.

”Fast det står klart att, vid tidpunkten, deras beteende var oacceptabelt, har alla tre använt sin tid från sporten till att delta i aktiviteter som inte bara demonstrerar deras ånger över vad som hände, utan också bevisar större medvetenhet kring ansvaret som all NHL-personal har, speciellt de i ledarroller”, skriver organisationen på sin hemsida.

Videocoachen Brad Aldrich fick ett val i juni 2010 av Blackhawks, antingen avgå eller genomgå en utredning. Aldrich valde att avgå. Han gick sedan vidare i karriären till ett jobb som coach på ett gymnasium. 2014 dömdes han till nio månaders fängelse för sexuella övergrepp mot en student han jobbade med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.