• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Spelare och ledare behöver inget vaccinationsbevis. Foto: Bildbyrån

Spelare och ledare behöver inget vaccinationsbevis

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 december behöver arrangörer av idrottsevenemang med över 100 personer kräva vaccinationsbevis av åskådare – om de vill undvika andra restriktioner. Trots det behöver inte spelare och ledare vara vaccinerade.

”Nej, det gäller i regel inte utövarna”, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell i ett sms till SVT Sport.

Ishockeyligan SHL är en av ligorna där arrangörerna behöver använda sig av vaccinationsbevis för att även i framtiden kunna ha fulla läktare. De har nåtts av informationen att spelare och ledare inte behöver uppvisa det.

– Vi ligger på hög vaccinationsgrad ändå, men den informationen vi har idag är att spelare, ledare och domare inte ingår i den delen. Vi anpassar oss naturligtvis efter regelverket, säger sportchef Johan Hemlin till SVT Sport och fortsätter:

Corona och idrott

– Vi jobbar ganska intensivt med att ta reda på alla detaljer före den 1 december.

Hur hög är er vaccinationsgrad?

– Väldigt hög. Den senaste mätningen var ungefär 93 procent, men det var innan seriestart, säger Hemlin.

På dagens presskonferens förklarade statsepidemiolog Anders Tegnell varför spelarna inte behöver uppvisa vaccinationsbevis.

– Det är ju publiken som är den stora massan och det är där risken för smittspridning finns. Den andra gruppen vistas ju även annars väldigt mycket tillsammans. Ur ett smittskyddsperspektiv tycker jag inte alls att det är ologiskt, svarar han på SVT:s fråga.

Här är alla turer i publikfrågan

2020

11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.

24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang.

22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från den 1 november.

1 november: Falkenberg tar in 267 personer i hemmamatchen mot Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik förra säsongen.

24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

2021

17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.

31 mars: Regeringen beslutar enligt Folkhälsomyndighetens begäran att skjuta på lättnaderna av publiktaket till den 3 maj.

12 maj: Regeringen förlänger restriktionerna gällande publik på idrottsarenor med ytterligare två veckor. Den 1 juni blir det möjligt med mer publik – upp till 500 personer.

1 juli: Fotbollsklubbarna i de två högsta serierna på dam- och herrsidan får ta emot 3 000 supportrar på arenorna. De arenor som har möjlighet kan dessutom ta emot 3 000 per sektion eller avgränsad yta på läktarna.

3 juli: Norrköping tar emot Malmö FF inför 2 487 åskådare. Det är första gången det är fler än 300 åskådare på en herrallsvensk match sedan 2019.

7 september: Regeringen meddelar att deltagartaket på evenemang och allmänna sammankomster tas bort från 29 september. Det betyder att läktarna kan fyllas igen.

1 december: Regeringen meddelar att man jobbar med att införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, inomhus, för fler än 100 personer från den 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet