Damkronorna/arkivbild. Foto: Bildbyrån

Trots förbundets krafttag – inga planer för damhockeyn

Uppdaterad
Publicerad

Andelen hjärnskakningar har blivit allt fler inom ishockeyn och Svenska ishockeyförbundet är nu i fasen att tillsätta en styrgrupp för projektet som ska sätta fokus på hjärnskakningsproblematiken. Men trots den nya satsningen finns ingen konkret plan för hur man ska komma tillrätta med problemet inom den svenska damhockeyligan, SDHL.

I början av oktober gick Svenska ishockeyförbundet ut med att de skulle ta ett krafttag mot hjärnskakningsproblematiken för att försöka göra ishockeyn till en säkrare sport. Nu berättar Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, hur de är i fasen att tillsätta en projektledare samt en styrgrupp för projektet.

– Vi vill ta ett samlat grepp kring de här frågorna med hjälp av representanter från de olika ligorna, naturligtvis förbundet men också medicinsk kompetens och utrustningstillverkarna. Det handlar om att samla de erfarenheter vi har, säger han till SVT Sport och fortsätter:

– När vi har kommit en bit på resan så kommer vi att se ett förslag till en åtgärdslista med vilka saker vi kan vidta på kort sikt och saker som vi behöver jobba lite mer långsiktigt med.

”Orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher”

Hur kommer satsningen att se ut för de lägre divisionerna?

Anders Larsson, ordförande Svenska ishockeyförbundet. Foto: Bildbyrån

– Det är väl det som ömmar särskilt i hjärtat. Vi har kommit ganska långt på de högsta nivåerna men mörkertalet längre ner vet vi väldigt lite om. Det handlar om att kartlägga och utbilda ledare. Att ledarna faktiskt ska kunna säga till sina spelare när de fått en smäll att ”nu spelar du inget mer, vi måste undersöka det här närmare”.

Till skillnad från herrarnas högsta ligor, SHL och hockeyallsvenskan, finns det fortsatt inget krav i SDHL att ha matchläkare på plats under matcherna.

– Det här är väl frågor vi behöver ställa oss och titta på, hur ska medicinsk bemanning på högsta nivå se ut men också vilket stöd kan vi ge till ledare längre ner i seriepyramiden. Det är orimligt att ha läkare på alla ishockeymatcher på alla nivåer i Sverige så det handlar om att ge ledarna det stöd som behövs, säger Anders Larsson.

”Matchläkare tillför kostnader”

När SVT Sport pratade med både SDHL:s kommersiella chef Angelica Lindeberg samt ordförande Agne Bengtsson tog båda upp ekonomin som ett problem för att kunna ge damhockeyspelarna de rätta förutsättningarna.

– Matchläkare tillför kostnader men någonstans måste vi kunna säkra upp att vi kan betala för det. Det är självklart något vi måste skärpa upp. Det är ju deras hälsa och säkerhet vi pratar om och det är det viktigaste, säger Angelica Lindeberg till SVT Sport.

– Vi skulle ju önska det varje dag i veckan att vi kunde förbättra förutsättningarna för tjejerna, men det handlar om resurser. Ambulans är till exempel en sådan resurs som inte är fri att tillgå hur som helst, säger Agne Bengtsson.

Ska verkligen ekonomin få styra i en sådan här säkerhetsfråga som kan leda till allvarliga komplikationer?

– Så klart, ställer man frågan på det sättet så känns det verkligen som att det är något vi behöver titta på, tillsammans med föreningarna i SDHL, säger Anders Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.