Inga matchläkare i SDHL – hon spelade med hjärnskakning

Uppdaterad
Publicerad

Flera spelare i SDHL har på senare tid drabbats av hjärnskakningar men trots det finns inget krav att ha en matchläkare på plats vid matcherna. Brynäs Caroline Markström spelade tre matcher innan man konstaterade att hon drabbats av en hjärnskakning.

– Jag tycker att det är jättedåligt, helt oacceptabelt att det är så, säger Caroline till SVT Sport.

Det är nu över fem veckor sedan den VM-meriterade backen Caroline Markström var på is. Det var i den andra perioden mot Jönköpingslaget HV71 som hon drabbades av en hjärnskakning.

– Jag vet inte exakt vad som hände. Jag var framför mål så fick jag skridskorna bortskyfflade och slog bakhuvudet i isen. Just då blev allting svart i några sekunder. Jag klev upp, vi var i egen zon så jag kunde inte direkt åka och byta, men det bytet spelade jag nog ganska värdelös ishockey. Jag uppfattade inte vad som hände eller var jag var, säger hon till SVT Sport.

Hon vilade några byten sedan var hon tillbaka ute på isen igen.

Spelade vidare efter hjärnskakningen

Men det tog inte stopp där. Hon spelade klart fredagens match mot HV71 samt ytterligare två matcher under helgen. Det var inte förrän sex dagar senare som hjärnskakningen konstaterades.

– På söndagen mådde jag nästan bättre än vad jag hade gjort tidigare och tänkte ”skönt, då var det inget”. Men på måndagen sedan när jag gick till jobbet och skulle på ett möte så var jag helt borta i huvudet och kunde inte hänga med i vad alla sa. Det var inte förrän då jag sa till vår fystränare att jag trodde något var fel, säger hon och fortsätter:

– Efter det gick allt utför, då blev jag stillasittande och har inte kunnat göra någonting.

”Helt oacceptabelt”

I och med att det inte finns något krav på matchläkare under matcherna i SDHL fanns det därför inte heller någon som kunde göra den medicinska undersökningen på Caroline och bedöma om hon skulle fortsätta spela.

– Jag tycker att det är jättedåligt, helt oacceptabelt att det är så. Det är en sport som har så pass mycket fysisk kontakt, där det sker skador hela tiden så självklart måste det finnas en läkare där som kan ta beslutet åt oss.

Både hon och hennes tränare Magnus Carlsson tror att om det hade funnits en matchläkare på plats så hade hon inte fått spela klart matchen.

– Hade det funnits en läkare på plats så hade de definitivt gjort en undersökning och bett henne att kliva av, säger Magnus Carlsson till SVT Sport.

– Det spelar ingen roll om jag har ett brutet ben, du spelar om du känner att du kan spela. När man är mitt i en match så tar man ju inte särskilt smarta beslut. Så det tror jag absolut hade hjälpt mig om det hade funnits en matchläkare där. Sedan vet man ju inte hur jag hade mått om jag inte hade spelat de matcherna. Kanske hade det varit bättre i dag, kanske inte, säger Caroline.

Att forsätta spela med en hjärnskakning, som i Carolines fall, är allvarligt och kan göra att skadan försämras.

– Det är beklagligt och tråkigt att det inte uppmärksammades i tid. Hjärnan är mer sårbar och får man nya smällar mot huvudet så är ju hjärnan som sagt mer sårbar. Har man symptom på hjärnskakning så ska man avbryta spelet, säger Ulf Nordström, hockeyläkaren och ordförande vid svensk ishockey medicinsk förening.

Utbilda tränare

I Svenska ishockeyförbundets nya satsning för att minska antalet hjärnskakningar inom ishockeyn är en lösning att utbilda tränarna för att göra den medicinska bedömningen.

– Det handlar om att kartlägga och utbilda ledare. Att ledarna faktiskt ska kunna säga till sina spelare när de fått en smäll att ”nu spelar du inget mer, vi måste undersöka det här närmare”, säger ordförande Anders Larsson till SVT Sport.

Men Brynästränaren Magnus Carlsson ser inte det som en optimal lösning på problemet.

– Det hade kanske underlättat men samtidigt så tycker inte jag att det är vårt jobb heller. Vi är tränare eller lagledare eller vad det nu är för någonting så jag tycker inte att det ligger på oss utan det ska vara en matchläkare på plats.

Carolines väg tillbaka har varit allt annat än spikrak. Bakslagen har varit många och 24-åringen kämpar fortfarande för att bli fullt återställd.

Hur känns det att inte kunna spela ishockey?

– Det är tråkigt och frustrerande särskilt nu när laget är kort om folk och vi har mycket skador. Det är klart man vill vara där och bidra med sitt. Men jag tror den biten var jobbigast i början. De första två veckorna så var det det jag strävade efter att jag ville tillbaka till hockeyn och spela nästa match. Men sedan när tiden har börjat rulla på så har man fått lite andra perspektiv på det. Nu vill jag bara få tillbaka mitt liv, jag vill bli mig själv igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.