Problemen med hjärnskakningar växer inom ishockeyn och så även inom damhockeyn och SDHL. Doktorand Malin Åman vid gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm har studerat skadepanoramat i 35 olika idrotter, däribland ishockey.
– Vi ser att antalet hjärnskakningar inom ishockeyn har ökat över tid (år 2006-2012), hos både kvinnliga och manliga spelare. Förekomsten är något högre hos kvinnor än hos män och den har också ökat mer bland kvinnor sedan 2006, säger Malin Åman till SVT Sport.
Av det totala antalet ishockeyskador i studien står hjärnskakningarna för elva procent bland kvinnorna och fem procent bland männen. Hjärnskakningar är dock ett underrapporterat material och det finns oftast många fler.
– Kvinnorna har en större risk att få en hjärnskakning och studier visar även att kvinnor skattar större symptom än vad männen gör, säger hon.
”Tjejerna bli bättre och duktigare”
Vad tror du att det beror på?
– Det har hänt så otroligt mycket inom damhockeyn. De är mycket snabbare, mer tekniska och fysiska nu än för många år sedan. Även om de inte får tacklas som män så är det ändå en fysisk sport. Det behövs inte ett direkt slag mot huvudet utan det räcker med bara någon form av kroppskontakt för att en hjärnskakning ska uppstå. Högre hastigheter ger högre krafter, säger hon.
Hon tror också att den biologiska skillnaden mellan en man och en kvinna kan vara anledningen till att en högre andel damhockeyspelare drabbas.
– Vi ser olika ut och är skapade på olika sätt i kroppen i övrigt. Kvinnor har en ökad känslighet när det gäller hjärna och ryggmärg.
Stävja oschysst spel
Vad tror du måste göras för att minska hjärnskakningarna?
– Dels naturligtvis att uppmärksamma detta och att alla är medvetna om riskerna. Att ta det på allvar om man får en liten hjärnskakning eller känning och vila efteråt. Sedan använda sig av hjärntrappan för att veta hur man ska kunna återgå till fysiska aktiviteter. Jag tror det handlar om information och att förmedla allvaret. Att ledare och förbund blir tydliga med riktlinjer och att inte låta spelare gå tillbaka i spel så snabbt.
Att stävja det oschyssta spelet tror hon också kan vara en åtgärd för att minska hjärnskakningsproblematiken.
– Varför ska killar tacklas? Vi vet att en tackling generellt bidrar till skador och hjärnskakning så inga tacklingar rätt upp i huvudet. Domarna måste vara stenhårda, avslutar hon.