Damkronorna vidare till kvartsfinal

Uppdaterad
Publicerad

Damkronorna är vidare till kvartsfinal i ishockey-VM i USA. Johanna Fällman gjorde två mål i den avgörande matchen mot Tjeckien som slutade 3–1.

– Hon var strålande bra i dag. Hon är så väldigt bestämd i det hon gör och spelar bestämt men avslappnad, säger förbundskapten Leif Boork om Fällmans insats.

Nervös inledning

Sverige var tvunget att vinna för att ta sig till kvartsfinal och laget inledde något nervöst. Tjeckien tog ledningen i numerärt överläge i den första perioden.

Damkronorna

– Första perioden var lite svajig men under tredje perioden visade vi att de inte har så mycket att komma med, säger Annie Svedin till SVT Sport efter matchen.

Fällman tvåmålsskytt

Luleåbacken Johanna Fällman kvitterade före periodvilan och hon var även framme och gav laget ledningen med 2–1 i den andra perioden.

– Hon har gått framåt väldigt mycket de senaste två åren och nu börjar hon helt plötsligt göra mål, både i Luleå och här. Hon följer ofta upp anfallen i en andravåg och går på returer. Hon har mognat både som spelare och människa på ett fantastiskt sätt de senaste åren, säger Boork.

Fällman var även framme och gav laget ledningen med 2–1 i den andra perioden, innan Fanny Rask ett par minuter senare satte slutresultatet 3–1.

Finland i kavrtsfinalen

Damkronorna har varit pressade att vinna först mot Schweiz och sedan mot Tjeckien för att kunna gå vidare till kvartsfinal. En press som Boork säger att laget hanterat väldigt bra.

– Det har varit en tuff mental uppgift som vi har löst på ett bra sätt tycker jag. Det är framför allt det som är grunden till det här, att man vågar spela trots att man är i ett väldigt tufft läge. Det tycker jag har varit styrkan i gruppen, säger han.

Vid matchslut var det ännu oklart vilka Damkronorna skulle få möta i kvarten. Men efter nattens övriga matcher står det klart att det blir Finland.

– Det är en tuff match, vi vet att dom är oerhört bra. De har skrivit historia när de slog Kanada för första gången i ett mästerskap, men vi vet att vi kan vinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet