Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ida Eriksson (till höger i bild) tävlar under sitt första VM på måndag i nästa vecka. Foto: EJU

Ida Eriksson inför VM i judo: ”Mår bra av att kasta folk”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag inleds judo-VM i Uzbekistan. Sveriges hopp står till rutinerade Anna Bernholm och nykomlingen Ida Eriksson.

– Man blir ju inte uttagen på ett mästerskap utan anledning. Man åker inte det bara för att ha kul. Det är klart att jag vill nå långt och ta placering där också, säger Ida Eriksson till SVT Sport.

På torsdag inleds VM i judo i Tasjkent, Uzbekistan. Det dröjer till måndag innan svenskt deltagande i mästerskapet.

Eriksson har varit med i SOK:s topp och talang-program sedan i somras, hon kombinerar judon med studier på Malmö universtiet i Medie- och kommunikationsvetenskap. Hon är uppvuxen i Molkolm, gick judogymnasiet i Lindesberg och har sedan ett år varit bosatt i Malmö sedan landslagets verksamhet till stora delar flyttat söder ut. Trots att hon inte kan leva på sitt idrottande är det självklart för henne att satsa framåt.

– Man mår bra av att få kasta folk. Man får en väldigt bra adrenalinkick när man får in ett kast, säger hon.

Ny förbundstränare

Brittiskan Sally Conway är en del av judolandslagets nya satsning. När hon avslutade sin karriär flyttade hon till Malmö för att träna landslaget för både herrar och damer.

– Det betyder jättemycket. Hon har tävlat i min viktklass så det är som att ha en Wikipedia på dem som jag ska möta. Inför varje tävling kollar man på en video på den man ska möta men Sally vet hur det känns att möta dem. För hon har ju faktiskt alldeles nyss tävlat mot dem, säger Ida Eriksson.

Tävlar tillsammans

Eriksson tävlar i 70-kilosklassen, vilket förebilden och landsmaninnan Anna Bernholm också gör. Bernholm har alldeles nyligen kommit tillbaka från en skada och blev startklar för VM för två veckor sedan.

– Det är skönt att ha med någon med erfarenhet från det där. Skönt att ha någon att hänga med också såklart. Det betyder mycket att någon med även om det är en individuell sport.

Judo-VM

VM i judo inleds torsdagen den 6 oktober i Tasjkent, Uzbekistan.

Två svenskor tävlar under VM. Anna Berholm och Ida Eriksson. Båda tävlar i 70-kilosklassen.

De kliver in i VM måndagen den 10 oktober.

492 deltagare från 77 länder är anmälda till tävlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.