Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Tara Babulfath sparra mot den dubbla världsmästaren från Japan, Ai Shishime – och hör om japanskans signaturkast. Foto: SVT/TT

OS-hoppet Tara Babulfath tar hjälp av japansk världsmästare

Uppdaterad
Publicerad

Tonåringen Tara Babulfath tillhör Sveriges medaljhopp på OS. Efter framgången på VM tar 18-åringen japansk hjälp för att nå framgång i Paris.

– Det är fantastiskt att ha henne som mentor, säger Babulfath om den dubbla världsmästaren i judo, Ai Shishime.

Förstaårsjunioren Tara Babulfaths framgångar, nu senast med ett brons på senior-VM, är omtalade i judovärlden. Och det öppnar dörrar.

Eftersom det är svårt att få tag på bra sparring i 48-kilosklassen på hemmaplan, har hon under många år sökt sig utomlands för att få den träning hon vill ha. Bland annat har tidigare OS-guldmedaljören på herrsidan, An Changrim, hjälpt henne. Nu står en tidigare dubbel världsmästaren i 52-kilos klassen för sparringen.

OS i Paris 2024

Ai Shishime, som avslutade karriären förra året, har också fått uppdraget av Babulfaths tränare, Jane Bridge, att coacha Tara under en tävlingshelg i sommar.

– Hon har bra teknik och är verkligen nån som kämpar. Jag tror att hon kommer att bli väldigt skicklig, säger Shishime om Babulfath.

”Träningen, det är där man blir världsmästare”

Det är framförallt Babulfaths mattarbete, kondition och hennes mentala styrka som lyfts fram som de viktigaste egenskaperna bakom framgångarna.

Babulfath beskriver hur träningen ger trygghet inför stora uppgifter.

– Det är träningen som ger mig självförtroende. Jag ser varje dag som en möjlighet att bli bättre för att nå de resultat jag vill och jag vill ju bli olympisk mästare, jag vill bli världsmästare och Europamästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet