Judoförbundets ordförande om ryssar på VM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Judoförbundets ordförande om ryssar på VM Foto: Bildbyrån/SVT

Svensk kritik mot att ryssar och belarusier tillåts i VM

Uppdaterad
Publicerad

Svenska judoförbundet är kritiskt till att ryssar och belarusier tillåts i VM. Tillsammans med andra europeiska länder ska de diskutera hur de ska agera.

– Det är sorgligt att det tas ett beslut som det här, säger Kristiina Pekkola, ordförande i svenska judoförbundet, till SVT Sport.

Strax inför VM i Qatar beslutade Internationella judoförbundet (IJF) att ryssar och belarusier får tävla under neutral flagg. Ett beslut som gjort att Ukraina nobbar mästerskapet.

– För oss kom det som en stor överraskning och det är inget vi jublar över huvudtaget. Vi blev mest överraskade över att beslutet kom så nära inpå VM. Det är sorgligt att det tas ett beslut som det här, säger Kristiina Pekkola, ordförande i svenska judoförbundet, till SVT Sport.

Idrott och politik

Åtta ryssar har strukits från VM efter att bakgrundskoller gjorts av IFJ som sätter stopp för de tävlande som har militära kopplingar eller har uttryckt stöd för Rysslands invadering av Ukraina.

– Är de anställda av försvaret och väldigt nära knutna till militären så blir det naturligt att de inte behöver vara på ett VM, säger Pekkola.

Ska diskutera situationen

Sverige ska tillsammans med övriga europeiska länder diskutera hur de ska hantera situationen.

– Vi och de nordiska förbunden har redan samtalat och kommer att samtala mer om hur vi kan påverka så att det blir en mänskligare syn på vilka deltagare vi ska ha på tävlingar. I Europa är man väldigt emot att ryska och belarusiska ska få tävla på den internationella touren, säger Pekkola.

Kan det bli aktuellt att bojkotta VM?

– Det kan jag inte svara på i nuläget.

Den svenska VM-truppen består av Marcus Nyman, Tara Babulfath, Anna Bernholm och Ida Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet