• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bragdartat svenskt guld i kanot-VM till Joakim Lindberg

Uppdaterad
Publicerad

För tre år sedan blev Joakim Lindberg fyra i kanot-VM:s K1 5000 meter.

Därefter har han haft ett par skade- och sjukdomsfyllda år.

Men på söndagskvällen tog han ett efterlängtat VM-guld.

– Det är lite ofattbart, säger han.

Den 29-årige Finspångs-kanotisten fick en bra start i finalen, och var ensam i täten under större delen av finalen.

– Det var surrealistiskt! Jag kände redan med ett varv kvar att de inte tog in något bakom och jag kunde hålla uppe hyfsat bra fart. Så jag försökte bara njuta hela den sista kilometern, säger Lindberg till SVT Sport, och fortsätter:

– Och känslan när jag gick i mål... Det var otroligt bra! Det var väldigt mycket känslor som for genom kroppen då.

Hade du kunnat tänka dig innan loppet att du skulle ta hem det?

– Jag försöker ju så klart tro på mig själv, men jag hade ett mål och en dröm om att ta en VM-medalj, för det har jag aldrig gjort förut. Så det tänkte jag på innan, att det skulle vara väldigt stort. Men att ta guld... Det var i tankarna innan, men jag vågade knappt hoppas på det.

Haft covid-problem i år

Guldet var Lindbergs första individuella VM-medalj.  2019 blev han VM-fyra. Därefter har han dragits med en långvarig armbågsskada, som gjorde att hela säsongen 2020 och stora delar av 2021 försvann.

– Det här är första gången jag kör en sprinttävling sen VM för tre år sedan, berättar han.

Även denna säsong har till stora delar förstörts. Detta på grund av covid-problem. Han fick covid-19 i februari och drogs med de problemen i flera månader och har därmed missat flera världscuptävlingar.

– Det var väldigt struligt. I början trodde jag inte att det skulle vara så allvarligt. Jag fick det på vårt första läger med landslaget och jag fick en hel del bakslag när jag började träna. Det dröjde väldigt länge innan jag kände igen kroppen igen. Det var nästan tre månader innan det började kännas normalt igen, säger han, och fortsätter:

– Så jag har fått bygga upp kroppen från det. Det var väldigt skönt att jag hann få ihop det till VM som ju var det stora målet.

”Vill ju så mycket”

Joakim Lindberg erkänner att det varit ett jobbigt år fram till detta VM.

– Det är väldigt svårt i de lägena att hela tiden hålla motivationen uppe. Och man vill ju så mycket, så det svåraste för mig var att börja försiktigt, vilket man fick mycket råd om. Så den största utmaningen har varit det mentala, att kämpa på även när det går väldigt trögt, säger han.

Men nu har du din första VM-medalj – ett guld. Vad betyder det för dig?

– Det är jättestort! Det betyder väldigt mycket, verkligen en motivation att fortsätta och jobba på mot framtida tävlingar. Jätteroligt, verkligen!

Redan om två veckor väntar nästa mästerskap för Lindberg. Då kör han K2 1000 meter med Martin Nathell vid EM i München. Det blir första gången duon tävlar tillsammans internationellt.

– Det ska bli väldigt spännande, säger han.

Och du har väl lite extra självförtroende nu efter detta?

– Ja, absolut! Det är lättare att tro på sig själv, så klart. Man är alltid väldigt nervös innan. Det är lätt att titta på alla andra, vad de har för resultat och så där. Men nu är man där uppe, och det är lättare att motivera sig själv och tro på sig själv.

KANOTARKIV: Kernen och Nathell satsar mot OS tillsammans (24 september 2021):

Resultat

K1, 5000 m

1) Joakim Lindberg, Sverige, 21.34,26, 2) Tamas Grossmann, Tyskland, +17,13, 3) Francisco Cubelos, Spanien, +20,20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.