Efter dotterns ätstörning – nu vill Ante hjälpa unga elitidrottare

Uppdaterad
Publicerad

När den skidåkande dottern fick anorexia vändes familjens liv upp och ner.

Ante Andersson sa upp sig från jobbet, flyttade med till en klinik i Stockholm, men fick mitt i mörkret idén som ska rädda framtidens idrottsungdomar med liknande problem.

Han har gått igenom fem tuffa år och kommit ut på andra sidan med en hel och frisk familj.

– Jag är gladare och stoltare än någonsin. Och det är så häftigt att följa en person som varit jättesjuk till att nu gå på skidgymnasiet och vara både stolt och stark, säger han om dottern Ida, idag 17 år.

Annat var det när hela historien tog sin början, när den ena av två tvillingdöttrar ”tappade bort sig själv” som han uttrycker det och där han själv blev medveten om ett begränsat utbud av hjälp.

– Sen dess har jag jobbat intensivt med att utveckla något bättre, säger Östersundsprofilen som etablerade kontakt med Riksidrottsförbundet, skidförbunden och politiker, fick uppmuntrande ord för sitt engagemang och för ett år sedan blev inbjuden att hålla i ett riksdagsseminarium.

”Europas främsta idrottscentra”

Det utmynnade i projektet We & Sports, byggt på tre delar:

  1. De ska förändra idrottskulturen bland skidungdomar med hjälp av preventiva utbildningar. De ska nå ut till unga aktiva, föräldrar och ledare. Pilotprojektet körs nu i form av sju utbildningstillfällen om två-tre timmar.  
  2. Ett samarbete med landets främsta forskare, via universitet och andra instanser som besitter kunskaper. Allt samlat i en webbportal som på sikt också ska ha en chattfunktion och e-utbildningar.  
  3. Inom fem år ska Europas främsta idrottscentra stå klart, i Östersund, och erbjuda klinisk hjälp, ”om det så handlar om knäskador eller mentalt”.

– Det har varit en makalös respons för insatsen vi gör. Det finns jättemycket kunskap, det har forskats i ämnet, dock inte lika mycket kopplat till idrotten men finns hur mycket evidens som helst. Problemet är att det inte har kommit samhället tillgodo.

Nu har han börjat landa sitt stora projekt. 11,7 miljoner kronor i bidrag bara från Allmänna arvsfonden har gett goda möjligheter. Sex personer har anställts i en satsning där ledorden är passion, inspiration och mod.

Själv är Ante Andersson fylld av energi inför framtiden och på något vis ändå tacksam över det han gått igenom.

– Det är klart att det har varit jättetufft. Men jag har idag fått en relation till mina egna barn som jag inte hade fått utan det vi har gått igenom.

Se SVT Sports reportage om när elitidrottare äter för lite, där Anna Jönsson Haag sina erfarenheter av att ha ett ätstört beteende – och om vändningen som kom 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.