I boken berättar Charlotte Kalla om hur hon och ”Pliggen” inför Ruka-tävlingen där hon drabbades av förmaksflimmer bestämde sig för att påbörja astmamedicineringen.
Stjärnan hade problem med sina andningsvägar och ”Pliggen” gjorde en utredning där bedömningen var att det hämmade hennes prestation påtagligt.
Men hon testade aldrig medicinen före hon var på plats i Ruka och det, i kombination med koffeintabletter, kan ha lett till förmaksflimret.
– Vi kommer aldrig få svaret, men det är nog den bästa bedömning vi kom fram till, säger Andersson.
Efter episoden slutade Kalla med koffeintabelleter, men fortsatte med medicineringen.
”Känsligt klimat”
I boken berättar hon också att hon inte berättade om medicineringen ens för de andra svenska landslagsåkarna. Det berodde till stor del på att det var en känslig fråga då bland annat norrmannen Martin Johnsrud Sundby fick en dopningsdom för just astmamedicin.
– Det var ett väldigt känsligt klimat kring astmamedicinering och det tror jag var av ondo ur ett dopningsperspektiv. Det gjorde att många var rädda att man skulle få en stämpel att man höll på med dopning istället för att lyfta fram att det var ett viktigt sätt att kunna tävla på lika villkor, säger Andersson.
Han är glad över att Kalla tar upp frågan i sin bok.
– Det är inte tu tal om att väldigt många idrottare har väldigt god nytta av den här behandlingen. Sedan finns det säkert ett antal personer som kanske inte borde ha den här medicineringen och då är det viktigt att förstå att det också finns biverkningar.
När går det från att vara till för att tävla på lika villkor till att bli dopning?
– I min värld är det när man överskrider de doser som finns i reglementet. Sedan är det klart att om man tar det här och är frisk, då är vi ute på helt fel väg.