Längdstjärnan om vikthetsen: ”Min hjärna tänkte att jag är fet”

Uppdaterad
Publicerad

Hon har vunnit VM- och OS-guld med det amerikanska laget i sprint. Men vägen dit för Jessica Diggins har inte bara varit glamorös, utan har haft en baksida där en syn på hur åkarna ska se ut.

– Jag tycker att det är riktigt tufft, säger hon till NRK.

När hon var tonåring hade hon stora problem med ätstörningar. Och det blev inte bättre för Jessica Diggins när hon blev senior, som utsattes för kommentarer som påverkade henne såpass mycket att det gav henne självmordstankar.

– Det är väldigt naivt att säga att vikt inte spelar någon roll i uthållighetssporter. Vi kan alla säga att det är del av det. Men om du ser på pusslet som längdskidor är, och varför du åker snabbt, så är vikt bara en bit av det. Och det finns många andra bitar, säger hon till NRK.

– Att fokusera på vikt istället för att fokusera på hur stark du är i huvudet, hur mentala träningen är, hur tekniken är, hur fysiken är, hur stressnivån är i vardagen och hur glad du är. När tränare pekar på vikt som det enskilt viktigaste, då blir det dumt för mig. Dessvärre har jag hört många historier om tränare som säger sånt, och det bidrar verkligen till ätstörningar.

”Hjärnan tänkte att jag var fet”

Diggins själv har hört kommentarer om hennes vikt som påverkat henne negativt när en frivillig tränare kommenterade hennes vikt.

– Han sa att jag var så mycket större nu än vad jag var när jag gick på gymnasiet. Och jag borde ha tänkt att jag gått igenom puberteten, givetvis är jag större än när jag var 15. Men hjärnan tänkte att jag var fet, säger hon.

Diggins påpekar dock att det kan ha varit menat som en komplimang för att hon hade byggt muskler. Men det var inte så hon uppfattade det.

– Sättet det blev sagt på sårade mig.

Hälsan viktigare än resultat

Diggins säger även att hon inte upplevt vikthets inom det amerikanska landslaget, och det får hon medhåll från landslagskollegan Sadie Bjornsen, som bekräftar att det amerikanska laget är annorlunda.

– Det är möjligt att skapa en stöttande miljö som hjälper utövarna till att hitta en kropp som fungerar för dem. Det är inte värt att riskera hälsan för att bli så snabb som möjligt. Jag vill kunna få barn efter karriären. För att kunna det måste jag hålla mig frisk och inte låta medaljer vara viktigare än att vara frisk, säger Bjornsen till NRK.

ARKIV: Ida, 17, om ätstörningarna: ”Ville knappt leva när jag var på botten” (7 april 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.