Ukrainska åker Tjejvasan: ”Har sovit jättedåligt flera nätter”

Uppdaterad
Publicerad

I Tjejvasan, som avgörs idag, finns en ukrainsk deltagare. Svitlana Larsson Checherenkova är uppvuxen i Ukraina, men bor numera i Sverige. Med tanke på situationen i hemlandet så har hon svårt att fokusera på dagens lopp.

– Jag har verkligen tankarna på annat håll, säger hon till SVT Sport.

Inför starten av Tjejvasan berättade Svitlana Larsson Checherenkova.

– Jag har verkligen tankarna på annat håll. Jag har konstant kontakt med mina släktingar. En del är kvar i Kiev. De sitter i sina lägenheter och följer myndigheternas instruktioner, säger hon till SVT Sport och berättar att andra släktingar försöker ta sig västerut i Ukraina.

Idrott och politik

Hur ser du på de senaste dagarnas utveckling?

– Jag kan inte beskriva det här med ord. I förrgår morse vaknade jag och min man sade att ryska styrkor hade kommit in i närheten av Kharkiv. Min kusin vaknade till explosioner utanför Kiev. Det är hemskt och inget som någon kunde föreställa sig, säger Larsson Checherenkova och fortsätter:

– Att det skulle pågå strider på gatorna i Kiev, där jag har gått i skolan och där mina kompisar bodde, det kunde jag inte föreställa mig. Det är 2022 och mänskligheten har inte kommit längre än så. Det är fruktansvärt.

Larsson Checherenkova övervägde att ställa in sin medverkan i Tjejvasan.

– Igår morse funderade jag på att ställa in, för jag har sovit jättedåligt flera nätter. Men när jag rör på mig så hjälper det att dämpa min oro. En annan anledning är att Putin försöker skrämma människor för att få igenom sin vilja. Jag vill inte vara med på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och politik

Mer i ämnet