Westberg kritisk efter segern: ”Otroligt att man kan ta ut till OS före jul”

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Johan Westberg vann sprinten i fritt i Skandinaviska Cupen i ett snöigt Falun efter ett imponerande lopp. Han slog ett flertal OS-åkare från Sverige och Norge. 

– Det är helt otroligt att man kan ta ut ett lag till OS före jul med tanke på att Sverige inte har ett så pass bra lag. Jag borde absolut ha fått åka. Det är ett världsresultat och jag slår OS-deltagare, säger Westberg som inte fått någon biljett till Peking till Expressen.

Han var tvåa in på upploppet men tog sig förbi Krogh efter en forcering och vann på Lugnets skidstadion.

De två OS-uttagna svenskarna Anton Persson och Johan Häggström tog sig inte vidare från kvarten.

– Jag är 29 år och det är nu jag känner att jag skulle åkt ett OS. De borde ha väntat mycket längre med att ta ut hela truppen, säger Westberg till SVT Sport.

Så här säger landslagschef Anders Byström om kritiken:

– Det är klart att han får vara kritisk till det. Men premisserna har varit klara: det är att ta ut så många åkare så tidigt som möjligt. I kriterierna är det VM och världscupen som räknas. Det är jättekul att han hade velat vara med på OS men tyvärr är det för sent nu eftersom upplägget ser ut så här och det har varit klart så ett tag, säger han till Exrpressen.

Anger en stjärna för framtiden

Fyra norrmän följde efter Westberg: Haavard Taugboel (OS-uttagen), Finn Haagen Krogh, David Thorvik och Sindre Skar.

På sjätte plats följde svensken Edvin Anger som imponerade hela vägen fram till finalen. 19-åringen var bland annat tvåa i prologen och vann både kvarten (före fem norrmän) och semin.

– Jag har alltid känt att jag har haft det i mig men jag har varit så krasslig den här säsongen. Jag har inte haft förväntningarna på mig ännu, men det börjar hända saker nu, säger han till Aftonbladet.

KLIPP: Här tar Sundling säsongens första seger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.