Eliud Kipchoge tvingades bryta. Foto: ANNA SZILAGYI

Eliud Kipchoge bröt loppet när reserven Tamirat Tola tog hem maratonguldet i OS

Uppdaterad
Publicerad

Maratonlegendaren Eliud Kiphchoge var i Paris för att ta sitt tredje raka OS-guld och skriva ett stycke historia.

I stället sågs han ta sig om höften och bröt loppet efter 31 kilometer när etiopiska reserven Tamirat Tola sprang hem guldet.

Kipchoge var stor i nederlaget och skyllde ingenting på de tydliga skadeproblemen i det första lopp han fått bryta i karriären.

– I dag är en tuff dag på jobbet. Som alltid är det svårt förutse vad som kommer att hända. Det var mitt värsta lopp någonsin, säger Kipchoge som gick i två kilometer och hade 300 personer bredvid sig innan han bröt. Innan han klev in en officiell arrangörsbil gav han bort sina löparskor till en supporter.

OS i Paris 2024

Superstjärnan hamnade tidigt efter täten och sågs dryga timmen in i loppet ta sig om höften. När han låg bland de allra sista valde den nu 39-årige Kipchoge att bryta loppet.

Svenske Suldan Hassan på 28:e plats

När stjärnor som Kipchoge och Victor Kiplangat (plats 37) inte hängde med i täten var det en annan som tackade. Etiopiens Tamirat Tola sprang hem guldet på nytt olympiskt rekord: 2.06.26.

– Jag var reserv i det etiopiska laget men skador gjorde att jag gick chansen. Jag var fullt förberedd och kunde uppfylla min dröm, säger 32-åringen till AP.

Silvret knep belgiske Bashir Abdi, 19 sekunder bakom Tola. Bronset tog Benson Kipruto från Kenya.

Svenske Suldan Hassan slutade 28 på tiden 2.11.21, han var med det bästa nordiske deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet