Francis Ngannou försvarade UFC-bältet – framför ögonen på Mike Tyson

Uppdaterad
Publicerad

Francis Ngannou, 35, är kvar på tungviktstronen i UFC.

Den hårdslående kameruniern vann på poäng i nattens titelmatch mot den tidigare obesegrade fransmannen Ciryl Gane.

– Jag trasade sönder knäet inför den här matchen, men ville komma hit och bevisa vad jag går för, säger han i segerintervjun.

Ngannou, som kallas ”Rovdjuret”, har beskrivits som den kanske mest hårdslående kampsportaren genom alla tider.

Han kom in till nattens titelmatch i Anaheim, Kalifornien med fem raka segrar på knock och ett totalt matchfacit på 16 segrar och tre förluster.

Den förre boxningsvärldsmästaren Mike Tyson – en gång ansedd som ”The Baddest Man on the Planet” – satt på första parkett.

Men Tyson och de övriga i publiken fick inte se någon ny knock den här gången. I stället visade Ngannou en helt ny sida av sig själv och vann på poäng (48-47, 48-47, 49-46) efter att ha brottats större delen av matchen.

Gane (vänster) öppnade starkt mot UFC-mästaren Ngannou. Foto: TT

Visade ny sida av sig själv

Utmanaren Ciryl Gane, 31, var obesegrad (10-0) och hade viktklassens längsta segersvit med sju raka segrar i UFC.

Han började lovande och var den mer rörliga av de två bjässarna, samtidigt som han lyckades dra ner tempot mot Ngannou som är känd för att starta ursinnigt och vara som mest farlig i början av matcherna.

I den tredje ronden började Ngannou, mest känd för sin enorma slagstyrka, att visa en ny sida av sig själv när han brottade ner Gane vid ett par tillfällen. Men den muskulöse kameruniern – som är 193 centimeter lång och vägde in på 116,5 kilo inför matchen – såg märkbart trött ut i slutet av ronden.

Gane hittade inget motgift mot Ngannous brottning och saknade ett riktigt stort ögonblick där han skakade om sin motståndare. Samtidigt hade mästaren över fem minuters kontrolltid på marken sett över fem ronder. En helt ny sida från Ngannou, som tog hem segern via enhälligt domslut.

Ciryl Gane brottades ned på marken gång på gång av Francis Ngannou. Foto: TT

”Ville ställa in matchen”

I sin segerintervju sade Ngannou, som vann mästarbältet i mars 2021 och nu försvarade det för första gången:

– Det har varit tio tuffa månader och en otrolig resa. För ungefär tre veckor sedan trasade jag sönder massa ligament i mitt ena knä och ett tag ville jag ställa in matchen, men det här var en chans för mig att visa alla vad jag går för och påminna alla om att jag är mästaren.

– Jag har börjat träna på Xtreme Couture (MMA-gym, reds anm) där det finns grymma tränare i brottning och brasiliansk jiu-jitsu så jag utvecklas hela tiden.

På senare tid har Ngannou legat i dispyt med UFC då han kräver en betydligt högre lön, men organisationen har inte beviljat hans höga lönekrav. Nu spekuleras det i att han kommer att lämna UFC för att satsa på en karriär i boxningsringen i stället.

– Boxning är något jag känner att jag måste prova innan min karriär är över och det är något som jag sneglar mot just nu. Jag har inte en livstid kvar i UFC så det är något jag funderar över, säger han.

I klippet högst upp: Ngannou pratar om sin konflikt med UFC.

Francis Ngannou tog sin sjätte raka seger i UFC och den 17:e i proffskarriären. Foto: TT

ARKIV: Galna scener när UFC:s tungviktsmästare Francis Ngannou hyllades i Kamerun (29 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.