Ett misslyckat depåstopp höll på att ställa till det för Max Verstappen. Foto: TT

Verstappen vann USA:s GP trots misslyckat depåstopp

Uppdaterad
Publicerad

Max Verstappen vann USA:s GP i Austin, Texas, trots ett misslyckat depåstopp. Han passerade Lewis Hamilton sex varv före mål och tog sin 13:e VM-delseger för året, vilket är tangerat rekord med Michael Schumacher och Sebastian Vettel. Red Bull racing är nu också konstruktörsmästare efter åtta års dominans från Mercedes.

– Det var ett tufft lopp. Allt gick så bra men depåstoppet blev längre än vad vi hade tänkt oss. Jag fick kämpa mig tillbaka igen. Vi gav allt där ute i dag. Det har varit en väldigt svår helg för oss. Segern tillägnas Dietrich personligen för allt han gjort för oss. Det enda vi kunde göra i dag var att vinna, även om det inte såg så bra ut efter depåstoppet, säger Verstappen i intervjun på banan.

Under gårdagen avled miljardären Dietrich Mateschitz, 78, som grundade Red Bull racing efter en lång tids sjukdom.

Från första till fjärde plats efter depåbesöket

På det 36:e varvet (av 56) gick Verstappen, som redan säkrat världsmästartiteln, in i depån från ledning. Det blev ett misslyckat byte av däck och nederländaren var inte bättre än fyra när han lämnade depån och startade en ursinnig jakt på tappade placeringar. Det var det främre vänstra däcket som krånglade. Stoppet som borde tagit runt 3-4 sekunder tog elva sekunder.

På det 50:e varvet var Verstappen ikapp Lewis Hamilton som var i ledning och passerade honom. Hamilton försökte svara och tränga sig förbi på insidan i ett par kurvor men Verstappen kunde hålla undan. På slutvarven varnades Verstappen för att det skulle kunna ske bestraffning om han åkte innanför de vita banmarkeringarna. Även Hamilton varnades för ”track limits”.

– Det var så nära och jag gav allt jag hade, säger Hamilton.

Krasch stoppade loppet på 22:a varvet

Under det 22:a varvet var Fernando Alonso och Lance Stroll inblandad i en incident, en ”höghastighetskrasch”. Alonso skulle köra om Stroll och kom bakifrån och körde på Stroll, som snurrade och kraschade in barriären där bland annat ett däck lossnade och bilen blev svårt kvaddad.

Alonsos bil lyfte och han svävade fram på bakdäcken innan han också rammade in i barriären på motsatta sidan. Trots olyckan kunde Alonso fortsätta loppet och slutade sjua efter att ha kört upp sig.

Mängder av föremål strösslades ut på banan och säkerhetsbilen kom in. Loppet stoppades och skräpet städades undan. Alonso förklarade på radion att han var okej och tyckte samtidigt att Stroll flyttat bilen i sidled för sent och därmed orsakat sammanstötningen. 

Resultat från USA:s GP:

1) Max Verstappen, Nederländerna, Red Bull, 1.42.11,687

2) Lewis Hamilton, Storbritannien, Mercedes, +5,023

3) Charles Leclerc, Monaco, Ferrari, +7,501

4) Sergio Perez, Mexiko, Red Bull, +8,293

5) George Russell, Storbritannien, Mercedes, 44,815

6) Lando Norris, Storbritannien, McLaren, +53,785

7) Fernando Alonso, Spanien, Alpine, +55,078

8) Sebastian Vettel, Tyskland, Aston Martin, +65,354

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.