• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Marcus Ericsson blev rikligt belönad efter segern i Indy 500. Foto: TT

Marcus Ericsson belönades med 30 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Ericsson vann inte bara ära och mjölk – segern i klassiska Indy 500 innebär också ett rejält tillskott i kassan. Nämligen 30,3 miljoner kronor.

Det var först dagen efter, under måndagen, som arrangören offentliggjorde prispengarna, vilket gjorde att det förekom felaktiga uppgifter på förhand eftersom de utbetalade pengarna låg i ett mycket högre spann än vad som förmodats.

– Indianapolis 500 är det största loppet i världen och förarna ger allt för att få dricka vinnarmjölken. Årets rekordsumma är en återspegling av deras outtröttliga jakt på historien och den talang i världsklass de visar på varje varv, säger tävlingsledaren Roger Penske enligt AP.

Ericsson var inte direkt fattig innan – men nu har Marcus Ericsson ytterligare 30 miljoner skäl att glädjas åt segern i Indianapolis 500 i helgen.

Det var nämligen segerchecken värd och det är enda gången sedan Helio Castroneves seger 2009 som segraren tilldelats mer än 30 miljoner kronor (3,1 miljoner dollar).

– Det är fortfarande svårt att ta in. Det är största loppet i världen, det är något som vi jobbat så mycket för och som vi alla drömmer om, sade Marcus Ericsson om segern vid en presskonferens.

Både den totala prispotten på 156 miljoner kronor och segerpengen var rekordstora i Indy 500-sammanhang.

325 000 åskådare på plats

Det var också första gången på tre år som det klassiska loppet hölls för fullsatta läktare,

325 000 åskådare, vilket gör det till det största publikevenemanget efter pandemin.

Segern innebar också att Marcus Ericsson tog ett skutt upp från åttonde till första plats i den totala Indycartabellen.

Han konstaterar själv att det har varit tufft att från formel 1 komma till USA som en förare för ett av de sämre stallen, van vid att komma långt bak i fältet.

– Folk trodde antagligen inte mycket om mig. Jag fick jobba hårt, lära mig amerikansk racing. Jag flyttade hit och satsade hela mitt liv på att försöka att bli en Indycar- och Indianapolis 500-mästare, säger han till Indystar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.