Samtliga damspelare i svensk elitfotboll står just nu utan kollektivavtal. Här Nilla Fischer och Lisa Hurtig, Linköping. Foto: BILDBYRÅN

Kravet från Elitfotboll dam till spelarna: Förhandla med Unionen

Uppdaterad
Publicerad

Elitspelare på damsidan står utan kollektivavtal efter att Elitfotboll Dam sagt upp det.

Samtidigt levererades ett krav som Spelarföreningen inte vill gå med på: Förhandla med Unionen.

– Vi förhandlar bara med “riktiga fackförbund” och det är inte Spelarföreningen, säger Maria Liljedahl förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen.

Kampen om kollektivavtalet för elitspelare på damsidan har blivit en utdragen historia. Avtalet skrevs redan 2013 och har sett likadant ut sedan dess, även om diskussioner mellan Elitfotboll Dam (EFD) och Spelarföreningen pågått löpande.

Men i början av året hände något. EFD bestämde sig för att lägga ut förhandlingen på Arbetsgivaralliansen som i sin tur meddelade att de enbart förhandlar med Unionen. Sedan dess har diskussionen mer eller mindre stått still – och i november meddelade EFD att det nuvarande avtalet sägs upp. 

– Vi förhandlar bara med “riktiga fackförbund” och det är inte Spelarföreningen. Vi är jätteredo. Vi kan sitta hela julen om det är så. Men vi kan inte förhandla med spelarföreningen, säger Maria Liljedahl förhandlingschef på Arbetsgivaralliansen.

Liljedahl poängterar också att herrfotbollen har Unionen som förhandlande part och att damerna har varit ett undantag.

Generalsekreterare Magnus Erlingmark på Spelarföreningen har tidigare berättat att medlemmarna (spelarna) fått ta del av ett förslag på avtal som de ställer sig kritiska till – framför allt handlar det om inkomstgarantin och pensionen.

– Medlemmarna har varit väldigt tydliga på den punkten.

Stämmer det att ni fått krav på er att lämna över förhandlingen till Unionen?

– Det kan jag inte säga direkt. De har uttryckt att de vill förhandla med Unionen, säger Erlingmark.

Vad som händer om inget avtal skrivs är fortfarande oklart men ett nytt möte parterna emellan är inbokat inom kort.

Hedvig Lindahl om det föreslagna avtalet: ”Sämre än för tio år sedan”:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.