Foto: Scanpix

OS-ansökan het valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm och Åre vill stå värdar för de olympiska vinterspelen 2022. Nu kan vinter-OS vara eller inte vara i Sverige bli en het fråga i valrörelsen 2014.

– Vi vill gärna ha stora internationella evenemang, men jag tror tyvärr Sverige är för litet för att hysa ett OS, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth.  Vi har försökt tidigare, det fanns inte ett stöd för det nationellt. Nu ser vi kostnaderna för det vinter-OS som väntar (Sotji), drygt 300 miljarder, och det är de officiella siffrorna. Jag vill hellre lägga pengarna på annat.

Trots negativ respons från regeringen och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth vill idrottsrörelsen se ett vinter-OS i Sverige 2022. En utredning, beställd av Sveriges olympiska kommitté och Riksidrottsförbundet, pågår och förväntas ligga klar i slutet av september. Visar den positivt resultat kommer parterna gå vidare i strävan att arrangera Sveriges första vinter-OS.  

OS-frågan

”Har varit positiva”

– Det är ju kostnadsfrågor, men också hur man kan genomföra det, menar socialdemokraternas idrottspolitiska talesperson, Peter Jonsson. När vi får underlaget från OS-utredningen kommer vi analysera det. Men vi har varit positiva tidigare till stora sportevenemang och där ingår OS.  

”Sverige ska aktivt verka för att få fler stora internationella idrottsevenemang till vårt land”, sade Fredrik Reinfeldt i sin regeringsförklaring efter det borgerliga maktövertagandet 2006.

Statsministern ses också ofta sola sig i idrottslig glans. Men i arbetet att få hem och arrangera de riktigt stora idrottsevenemangen i Sverige är regeringens intresse svalare.

”Mycket på gång”

– Det är helt fel, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth. Riksidrottsförbundet har fått extra medel för att bygga upp ett kompetenscenter just för att stödja förbunden när de vill kandidera. Och vi kan bara gå till 2013. Vi har haft fyra stora internationella evenemang. Hockey-VM, som vi dessutom vann, inomhus-EM i friidrott, bandy-VM och fotbolls-EM. Snart väntar också skid-VM, konståknings-EM i Stockholm, så det är mycket på gång.

Socialdemokraternas Peter Jonsson är av en annan åsikt.

– Vi har en idrottsminister, som jag tror inte tycker idrott är speciellt kul. Så fort frågorna kommer upp om sportevenemang större, så säger hon blankt nej utan att analysera och det tycker jag är väldigt tråkigt.

Faktum är att INGET idrottsevenemang i Sverige under Reinfeldt-regeringen har krävt statlig garanti i form av ansvar kring säkerhet runt arrangemangen. De har avklarats utan Adelsohn, Reinfeldt och regeringens direkta inblandning. Regeringen har också avslagit en ansökan om att arrangera fotbolls-EM för herrar 2016 tillsammans med Norge.

– Bägge har syndat, säger Riksidrottsstyrelsens Björn Eriksson. Idrottsrörelsen har sprungit alldeles för ofta från enskilda förbund och kommit till regeringen och begärt pengar med 14-dagars varsel. Och regeringen själv har pratat om att man ska stödja det här men inte velat engagera sig och det är det jag vill ha en ändring på nu.

Är eniga

Såväl regering som opposition och idrottsrörelsen är positiva till fler internationella idrottsevenemang i Sverige. Under rätt förutsättningar! Men vad är rätt förutsättningar? Nu kan i alla fall Riksidrottsförbundet tillsammans med besöksnäringen presentera en plan för hur Sverige ska vinna kampen om de stora idrottsliga händelserna.

– Vi och besöksnäringen, vi är eniga nu. Det är det ena. Det andra är att vi klassificerat vilka evenemang vi pratar om och som Sverige bör ansöka. Ett är vinter-OS 2022, det andra är fotbolls-EM för herrar 2020 och den tredje är friidrotts-VM 2021. Så det finns att bita i, avslutar Björn Eriksson.

Vad än idrottsrörelsen kommer fram till, kan frågan om en svensk OS-ansökan komma att avgöras i valurnorna den tredje söndagen i september nästa år. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS-frågan

Mer i ämnet