Ryttare hoppar med en brun häst över ett hinder i en vacker utomhusarena, omgiven av grönska och blommor. I bakgrunden syns åskådare och en blommande buske. Hinderna är markerade med röda och vita flaggor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik von Eckermann kommer precis om i OS att rida på King Edward i Barcelona. Foto: Dirk Waem / BILDBYRÅN

Henrik von Eckermann efter misslyckandet i OS: ”Kommer alltid vara ett litet ärr”

Uppdaterad
Publicerad

Henrik von Eckermann ramlade av hästen King Edward i hoppningsfinalen i OS i Paris. Direkt efter händelsen var han självkritiskt och pratade om att han kände skam. Han har reflekterat över incidenten för två månader sedan.

– Jag skulle ljuga om jag sa att det inte alltid kommer att vara ett litet ärr, säger von Eckermann till SVT i Barcelona där det svenska laget ska delta i League of Nations-finalen under söndagen.

Alla stjärnor verkade stå rätt med världsettan von Eckermann och superhästen King Edward i toppform i den vackra slottsparken i Versailles och inledningen av hoppningen gick också enligt plan.

OS i Paris 2024

– Jag hade den hästen i den formen han var i och att då inte lyckas. Det är det ärret som kommer att vara men som med alla ärr kommer de att tyna bort lite grand och det är något jag kommer att ta med mig och förhoppningsvis göra något positivt av det, säger von Eckermann.

Jagar prestigefylld lagtitel

Det svenska laget har både OS-, VM- och EM-guld men aldrig vunnit League of Nations och det är en titel som hägrar.

– Det är en av de finaler vi inte har vunnit någon gång så självklart vill vi sätta svenska flaggan på förstaplatsen, säger von Eckermann.

De svenska ryttarna har haft en bra start på tävlingarna i den spanska Medelhavsstaden. Rolf-Göran Bengtsson var tvåa med Zuccero i Grand Prix-klassen och von Eckermann fyra med King Edward.

– Detta var väldigt fint, så jättekul. Det är klart att det hade varit ännu mer kul att vara ett steg till upp, men i det här gänget så är det här väldigt bra, säger Rolf-Göran Bengtsson till Svenska Ridsportförbundet.

King Edward har haft en längre planerad ledighet efter OS men världsettan njuter av att den 14-åriga valacken är tillbaka i tävling.

– Det är fantastiskt, varje gång jag får tävla på honom så är det en upplevelse. Han känns i jättebra form och hoppar bra så jag ser fram emot söndagens final.

Tävlingen sänds i SVT1 med start 13.50 under söndagen.

”OS är färdig analyserat”

Henrik von Eckermanns OS-gulddröm fick ett abrupt slut i Versailles.
Se ett längre möte med världsettan i SVT Play där delar med sig av sin OS-analys och de lärdomar motgången gett.

Final League of Nations

Sverige tog sig till final som andrarankade lag efter Irland.
Kvalade är också Tyskland, Schweiz, Brasilien, Frankrike, USA och Nederländerna. Spanien kompletterar startfältet i egenskap av värdland.

Svenska laget: Henrik von Eckermann/King Edward, Peder Fredricson/Catch Me Not S, Malin Baryard-Johnsson/H&M Indiana och Rolf-Göran Bengtsson/Zuccero HV.

Final avgörs över två rundor 160-hoppning där fyra ekipage startar i första rundan (de tre bästa räknas) och tre ekipage startar i andra rundan. Vinnare är laget med minst antal fel efter båda rundorna. Vid lika antal fel sker omhoppning om segern, då med en startande ryttare per lag.

Den nation som vinner finalen är direktkvalad till nästa års liga. Övriga nio platser i ligan går till de högst rankade nationerna på en speciell nationsrankning

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet