Ridsport-EM på Ullevi blev en fest sportsligt och publikt men kostnaderna skenade och ännu är det inte färdigräknat. Peder Fredricson, bilden, tog guldet. Foto: Bildbyrån.

Ridsport-EM: Arrangören bröt medvetet mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

EM i ridsport, som avgjordes i Göteborg i augusti, var i våras nära att inte kunna genomföras över huvud taget. För att se till att mästerskapet blev av trotsade kommunägda Got Event både förvaltningsrätten och kammarrätten och drev igenom ett avtal som förbjudits.

Anledningen var att upphandlingen av underlaget till arenorna var olagligt. Ett nederländskt företag, De Grondslag, hade begärt överprövning av upphandlingen.

– Alternativet hade varit att få ställa in ett EM. Då fick vi välja mellan två dåliga val. Då valde vi att vi ska ta det här beslutet utifrån att vi ville genomföra ett EM, säger Bettan Andersson (V), styrelseordförande på Got Event till GP.

Var det rätt beslut såhär i efterhand?

– Jag kan bara konstatera att vi hade att välja på att riskera hela EM, säger Andersson.

Även Lotta Nibell, VC på Got Event menar att att det var riktigt.

– Vi hade inget annat val för annars hade vi brutit mot avtalet med internationella ridsportsförbundet, säger hon.

EM gick med minst 62 miljoner kronor i förlust. Notan är inte helt klar ännu.

Got Event ska betala en avgift till Konkurrensverket och kan dessutom räkna med skadeståndsanspråk efter den felaktiga upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.