Kate Markey ligger bakom värmestudien som ska hjälpa de svenska stjärnsimmarna att ta nästa steg.Kate Markey ligger bakom värmestudien som ska hjälpa de svenska stjärnsimmarna att ta nästa steg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kate Markey ligger bakom värmestudien som ska hjälpa de svenska stjärnsimmarna att ta nästa steg. Foto: SVT/Bildbyrån.

Experten förklarar superpillret som ska hjälpa de svenska simmarna: ”Kan liknas vid wifi”

Uppdaterad
Publicerad

Kate Markey, doktorand på Loughborough University, är ledaren för forskningsstudien där svenska stjärnsimmare ingått.

I projektet har kroppstemperaturen vid användning av värmeplagg analyserats via ett piller.

– Pillren kan liknas vid wifi och kopplas till en monitor när det aktiveras, säger Markey till SVT Sport.

Hör Kate Markey förklara pillret och studien i spelaren ovan.

I grunden är forskningsstudien en uppföljning på research som gjordes under U23-EM i Dublin. Där kom man fram till att simmarnas kärntemperatur sjönk efter uppvärmningen och att de anlände till startblocken kallare än önskat.

– För att reda ut detta gjorde vi en värmeanalys och i det här fallet använde vi oss av värmeplagg direkt efter uppvärmningen och utgick ifrån att simmarna skulle kunna ha på sig dem i 25-30 minuter före ett lopp. Anledningen är hjälp till att behålla den värme som de genererat under sin uppvärmning, eller till och med höja den en aning, säger Kate Markey, doktorand på Loughborough University och ledare för studien.

Att ha på sig värmeplaggen bidrar till målet att trappa upp kroppstemperaturen för att stimulera svettning och ökat blodflöde. Den reaktionen kan i sin tur innebära prestationsfördelar i form av bättre syretillförsel i musklerna, enligt Kate Markey.

Mäts med hjälp av piller

För att ha koll på hur kärntemperaturen i kroppen förändras fick de svenska stjärnsimmarna, däribland Michelle Coleman och Louise Hansson som ingår i den nämnda studien, ta ett piller kvällen före loppet.

– Pillret gör det möjligt att mäta den inre kroppstemperaturen var trettionde sekund under tiden som de har pillret i kroppen, vilket är uppskattningsvis 12-48 timmar. Efter tävlingen kan vi sedan gå in och se över kroppstemperaturen från det att simmarna gått upp på morgonen fram till loppet.

Analysen omfattar uppvärmning, nedvarvning under försökspass och finalloppet kvällstid. När pillret sedan kopplades till en monitor, som simmarna fick ta på sig emellan tiden i bassängen, laddas alla behövliga värden ner i researchsyfte. Värmekläderna används dock också separat utan termometerpillret vid andra tillfällen. I det här fallet samlas data in till forskningen via mätningen.

Resultatet av studien är inte helt färdigställt. Simlandslaget kommer att nyttja värmekläderna, men inte metoden med pillret, under OS.

De svenska stjärnsimmarna som ingår i studien ser positivt på satsningen.

Syftet med värmeplaggen och pillret

Forskning har visat att högre kroppstemperaturer kan leda till bättre prestationer i sprintsimning, förklarar Kate Markey. Det har gjorts labbtester på 50 och 100 meter frisim. Det här är dock första gången som kroppstemperaturer mäts via dessa verktyg i samband med tävling.

• Pillret ser ut som en ”vanlig” tablett likt en värktablett, sett till storlek och utseende, och sväljs kvällen före ett lopp.

• I pillret finns en termometer. Pillret sammankopplas med en monitor som visar kärntemperaturen i kroppen.

• Pillret lämnar kroppen naturligt 12-48 timmar efter intag.

• Värmeplaggen tas på efter insimning och uppvärmning före ett tävlingslopp.

• Värmeplaggen består av en jacka och byxa med värmeslingor som styrs av batterier. De uppskattas uppnå mellan 40 och 50 grader när de är igång på max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.