Simförbundet och Loughborough University testar en ny metod.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michelle Coleman berätta om första känslan när hon svalde pillret som är en termometer. Foto: SVT.

Stjärnsimmarnas projekt – svalde tekniskt (!) piller för värmeanalys: ”Lite läskigt”

Uppdaterad
Publicerad

Ett piller som mäter kroppstemperatur vid användning av värmeplagg.

Det har ingått i de svenska stjärnsimmarnas uppladdning inför OS.

– Det var läskigt i början, men det har varit supersmidigt, säger Louise Hansson till SVT Sport.

Hör Aronsson och Coleman berätta om satsningen i spelaren ovan.

Svenska simlandslaget deltog i tävlingsuppladdningen inför OS i ett forskningsprojekt, där grundidén baseras på användning av värmekläder som ett komplement för uppvärmning.

– Vi vill ligga i framkant och se vad som kan påverka prestationer. Vi simmar om tiondelar och hundradelar, så det är viktigt att vi hittar de optimala förberedelserna inför loppen. Simmarna slussas nu för tiden från ”call room” till ”call room” i ganska stora arenor och det kan bli kallt. Att kunna vara varm hela tiden känns bra, säger förbundskapten Martina Aronsson till SVT Sport.

– Det handlar om att ha optimal värme i musklerna och det får man ju genom att röra på sig. Men att kunna kombinera det med ett elektriskt värmeplagg, ger ett lugn i att vara varm i musklerna.

Hansson ser positivt på satsningen

Värmekläderna tas på efter insimning och uppvärmning. Det är en tunnare jacka och byxor med värmeslingor. Simmarna svalde, under forskningsprocessen, även ett piller innehållande en termometer kvällen före Mare Nostrum-loppen, tidigare i sommar. Pillret kopplades till en monitor som simmarna tog på sig och dit överfördes siffror på kroppstemperaturen.

– Jag har kört det (värmeplagg) sedan OS i Tokyo egentligen. Vi började därefter experimentera lite med Kate (Markey, doktorand på Loughborough University, ledare för studien) i England, säger simstjärnan Louise Hansson.

Hon anser att prestationen blir bättre med högre kroppstemperatur.

– Istället för att göra en jättelång tuff uppvärmning, kan man kanske göra kortare men sen sätta på sig värmekläderna för att kroppen ska hållas igång.

– Känslan jag har innan loppet tycker jag är väldigt skön, att ha en varm kropp innan jag dyker i.

Synen på pillret

Men att svälja ett piller då?

– Det är lite läskigt i början, men det har funkat supersmidigt. Och den kommer ju ut har vi ju fått veta.

Mätningen med termometerpillret görs för att samla in underlag till forskningen, men att värma sig med kläder mellan loppen görs vid andra tillfällen också.

Resultatet av studien är inte helt färdigställt. Simlandslaget kommer däremot att nyttja värmekläderna, men inte metoden med pillret, under OS.

Här kan du läsa och höra experten Kate Markey förklara värmeplaggen och pillrets funktion.

Syftet med värmeplaggen och pillret

Forskning har visat att högre kroppstemperaturer kan leda till bättre prestationer i sprintsimning, förklarar Kate Markey, doktorand på Loughborough University, ledare för studien. Det har gjorts labbtester på 50 och 100 meter frisim. Det här är dock första gången som kroppstemperaturer mäts via dessa verktyg i samband med tävling.

• Pillret är en ”vanlig” tablett likt en värktablett, sett till storlek och utseende, och sväljs kvällen före ett lopp.

• I pillret finns en termometer. Pillret sammankopplas med en monitor som visar kärntemperaturen i kroppen.

• Pillret lämnar kroppen naturligt 12-48 timmar efter intag.

• Värmeplaggen tas på efter insimning och uppvärmning före ett tävlingslopp.

• Värmeplaggen består av en jacka och byxa med värmeslingor som styrs av batterier. De uppskattas uppnå mellan 40 och 50 grader när de är igång på max.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.