• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Hultsfreds tätort i Hultsfreds kommun, Kalmar län. Det brinner i en verkstadslokal med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.

Katie Ledecky t.v. tog sitt nionde OS-guld. Summer McIntosh t.h. 17, tog spelens tredje OS-guld Foto: TT.

Katie Ledecky tog sitt nionde guld – tangerat bäst i OS-historien

Uppdaterad
Publicerad

Katie Ledecky vann 800 meter fritt och tog sitt nionde OS-guld. Därmed tangerar hon den sovjetiska gymnasten Larisa Latynina som bäst i den kvinnliga OS-historien.

Det var Ledeckys andra guld i Paris och kom på ett speciellt datum för den amerikanska 27-åringen. Det var den 3 augusti hon tog sitt första OS-guld i London 2012 på 800 meter, en gren där hon nu tog sitt fjärde raka guld.

– Varje år den 3 augusti är det alltid någon som lägger ut ett klipp från mitt första OS-guld och man får en påminnelse. När jag såg att jag skulle simma 3 augusti tänkte jag: ”Herregud, nu måste jag få jobbet gjort”, säger Ledecky enligt AP.

OS i Paris 2024

Tangerade Phelps rekord

Det var en hård kamp med australiskan Ariarne Titmus (uppe i fyra OS-guld), som slog Ledecky på 400 m fritt, när Ledeckey gick ifrån den sista hundringen och vann på 8.11,04 – mot 8.12,29.

– Hon har vunnit den här grenen sedan jag var elva år och jag fyller 24 nästa månad, vilket gör det helt enastående. Jag känner mig hedrad av att få tävla mot henne, säger Titmus.

Öppnar för att ställa upp i ytterligare OS

Michael Phelps med 28 OS-medaljer (23 guld) är den enda simmare som tidigare vunnit en gren fyra gånger på raken, 200 meter medley, och nu har Ledecky tangerat den bedriften.

– Fyra guld i rad är nog det som smäller högst, säger Ledecky när hon tänker på rekordnoteringarna.

Ledecky siktar att vara med i hemma-OS i Los Angeles 2028.

– Jag tar det år för år och jag kommer att hålla på så länge jag har något kvar att ge, säger Ledecky.

Kanadensiskan Summer McIntosh, 17, skrev in sig som en av de största stjärnorna i Paris med att vinna sitt tredje individuella guld – 200 meter medley.

Dessa har tagit nio OS-guld:

Katie Ledecky, USA, simning
Mark Spitz, USA, simning
Carl Lewis, USA, friidrott
Larisa Latynina, Sovjet, gymnastik
Paavo Nurmi, Finland, friidrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet