Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se detaljerna i starten som Sarah Sjöström finslipar inför OS i Paris. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Sjöströms fördel mot konkurrenterna: ”Ganska mycket tyngre”

Uppdaterad
Publicerad

50 meter fritt på OS i Paris. Då är Sarah Sjöströms mål att simma snabbare än någonsin och slå sitt eget världsrekord.

För det krävs en ständig jakt på detaljer med fokus och precision redan i startmomentet för att få med sig kraften och maximal fart ned i vattnet.

– Min stora fördel också är att jag är nog ganska mycket tyngre, säger Sjöström.

Följ med bakom kulisserna på Sjöströms startträning i spelaren ovan.

Sommarens OS blir Sarah Sjöström femte raka. Hon kommer dit som ett av Sveriges största guldhopp.

OS i Paris 2024

– Jag brukar vara ganska försiktig med att nämna medaljmål men alla vet ju vilken nivå jag kommer vilja vara på när jag väl står där eller ska sätta handen i kaklet, säger Sjöström.

Hon utvecklar varför hon inte brukar prata om guld.

– Jag vill inte underskatta mina konkurrenter och jag vet att alla jobbar svinhårt inför OS och det brukar vara svårt att säga det. Jag brukar säga att jag vill simma snabbare än jag någonsin gjort och då måste jag ju slå mitt världsrekord så då vet man ungefär vad det kommer leda till.

Överraska i starten

Sjöström har tillhört världseliten sedan 2008 då hon som 14-åring vann EM-guld på 100 meter fjärilsim. Hon har idag närmare 100 internationella mästerskapsmedaljer och hennes statistik på OS-distansen 50 meter frisim är enastående.

36 gånger under 24 sekunder – en toppnivå ingen annan är i närheten av. Men den regerande världsmästaren och världsrekordhållaren på 50 meter fritt är inte klar.

– Om det är någonting där jag kan överraska konkurrenter så är det startmomentet. Ligger jag bredvid dem så är de överraskade tror jag, eller lite före till och med, berättar världsstjärnan.

Hon har jobbat med videoanalys på sin start både från tävling och på träning. Detaljarbete där små justeringar kan ge stor effekt – målet är maximal fart från pallen i rätt riktning.

– Men jag tror att min stora fördel också är att jag är nog ganska mycket tyngre än de flesta i en OS-final på 50 fritt. Så förhoppningsvis har jag lite momentum av det ner i vattnet. Så även om jag inte är en av de startsnabbaste så kanske jag har med mig tyngden ned i vattnet om jag har en riktigt bra ”streamline”, säger Sjöström om betydelsen av att få med sig kraft och maximal fart redan i startögonblicket.

50 meter frisim är en tekniskt krävande distans utan utrymme för misstag. För att lyckas minimera vattenmotståndet under hela loppet gäller det att alla detaljer sitter.

– Det är väldigt svårt att ha så många bitar, det är få armtag. Du har liksom 35 armtag på dig att simma så snabbt du kan, säger Sjöström.

Hör Sjöström berätta om målsättningen i spelaren under.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sarah Sjöström om medaljmål och världsrekordtankar. Foto: Maxim Thore / BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet