Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Ponsiluoma bröt en stav tidigt i den misslyckade distansen i Ruhpolding. Foto: TT

Fall och stavbrott när Ponsiluoma sköt bort sig: ”Borta i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan det första skyttet föll Martin Ponsiluoma på distansen över 20 km i Ruhpolding och bröt en stav. Han fick en ny stav men inledde med två bom och tävlingen var förstörd nästan innan den hann inledas.

– Det gick jäkligt snabbt utför och jag skar fast skidan och jag landade på ansiktet. Det var en jäkla tråkig start och jag hoppas få lite flyt framöver, säger 33-placerade Ponsiluoma till SVT Sport.

Han fick ytliga skärsår i ansiktet och en värk i nacken som började stelna till efter loppet.

– Jag trodde att det skulle gå ännu sämre, kändes som om jag landade direkt på ansiktet, säger Ponsiluoma som hade bra fart under skidorna. Bara segraren Johannes Thingnes Bö var snabbare. Den suveräna norrmannen stod som vanligt i en egen klass och var 1.14 före svensken i spåret.

”Gick inte att fokusera efter fallet”

– Jag hade ett bra lopp på gång men det gick inte att fokusera efter det fallet, kände bara stress, vilket var tråkigt. Jag kände mig borta i huvudet när jag sköt, säger Ponsi som inte tror att det blev några skador på geväret i samband med fallet.

Det blev ytterligare tre bom för Ponsiluoma som fick fem minuters tilläggstid. Han inledde med att vinna världscuppremiären i just distans i Kontiolahti. Det är den enda pallplacering som de svenska herrarna tagit den här vintern.

”I en svacka skyttemässigt”

– Man hör att han är påverkad av fallet, Men han har den näst bästa åktiden så formen finns där. När skotten sitter kommer kanonresultaten att komma, även om han är i en svacka skyttemässigt just nu, säger experten Björn Ferry.

När Ponsiluoma var på väg mot det fjärde skyttet gick strömmen i Ruhpolding och både tv-bild och resultatrapportering försvann under drygt tio minuter. Totalt gick strömmen tre gånger.

Under den tiden hann världscupledande Johannes Thingnes Bö att gå i mål med två bom.

– Det var irriterande att bomma i första skyttet och alla kunde se det. När jag bommade igen i det sista skyttet trodde jag inte att det skulle räcka till segern. Det var en stor fördel att gå ut tidigt, säger Thingnes Bö.

Den norska landsmannen Vetle Sjåstad Christiansen hade chansen att vinna men missade ett skott – det sista och slutade tvåa, tio sekunder efter Thingnes Bö.

– Vi får aldrig veta om han tagit segern vid fullt skytte, säger Thingnes Bö filosofiskt om Christiansens bom.

Vid fullt skytte hade Christiansen haft segern som i en liten ask.

Resultat från Ruhpolding 20 km distans:

1) Johannes Thingnes Bö, Norge, 48.48,4 (2)

2) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge, + 9,9 (1)

3) Jakov Fak, Slovenien, 29,3 (0)

Svenska placeringar:

18) Jesper Nelin, 2.43,5 (2)

30) Sebastian Samuelsson, 3.54,3 (3)

33) Martin Ponsiluoma, 4.00,5 (5)

41) Peppe Femling, 4.47,0 (3)

66) Malte Stefansson, 7.12,1 (6)

76) Emil Nykvist, 8.08,3 (5)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.