Björn Ferry och Hanna Öberg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT förklara ny upplägget samt Björn Ferrys tankar om kritiken. Foto: SVT/TT

Skidskytteupplägget görs om – SVT:s expert: ”Mer spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritik från åkare har det internationella skidskytteförbundet, IBU, fattat beslut om ny startordning på distans- och sprintloppen i världscupen.

Det nya förslaget antogs av IBU:s styrelse för att öka spänningen för TV-tittarna.

Förslaget togs fram under sommaren, något som NRK var först att rapportera om.

I stället för att de bästa åkarna startar tidigt, och att tävlingen därmed i princip avgörs innan de flesta gått i mål, kommer de att starta i den näst sista startgruppen. Därmed minskar risken för att TV-tittarna stänger av innan tävlingen är klar.

– Jag tycker att det är bra. Det kommer att bli mer spännande tävlingar och tävlingarna håller på längre, säger SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry.

Sämre förutsättningar

Kritiken från åkarna har bland annat handlat om att förutsättningarna oftast är bättre i början av tävlingarna och att det därför blir en försämring för toppåkarna.

– Om det blir så att de bästa i världscupen ska starta bland de sista, och med tanke på hur upplägget är på tävlingarna och förhållanden, så kommer de bästa få sämre förutsättningar än de som ligger lite sämre till i världscupen, sade Hanna Öberg till Expressen tidigare under hösten.

Björn Ferry förstår kritiken. Hör hans tankar i spelaren ovan.

IBU har motiverat förändringen med att det ska garantera mer spännande tävlingar och därmed bli en bättre upplevelse för TV-tittarna.

Jämför med alpint

Det argumentet köper inte den norske stjärnan Vetle Sjåstad Christiansen och menar att man skulle kunna göra som i alpina farttävlingar.

– Där avslutas sändningen efter de 30 första. Vi vet att det är 30-40-50 duktiga åkare på start. I bland kommer det överraskningar. Då kanske man kan acceptera att i efterhand läsa på nyheterna att en överraskning vann eller kom på pallen, har han sagt till NRK.

IBU-presidenten Olle Dahlin är nöjd med dagens beslut.

– Det har varit en lång process men vi känner oss trygga i att det här blir bra. Vi har väldigt bra snöspecialister på alla tävlingar numer och om förhållande blir besvärliga kan juryn göra ändringar fram till några timmar före start, säger Dahlin till SVT Sport.

Så blir nya startordningen i sprint- och distansloppen

Startgrupp 1: Oseedade åkare där varje land får placera in en valfri (oseedad) åkare. Startnummer 1-15.

Startgrupp 2: Plats 16-30 i världscupen lottas tillsammans med oseedade åkare. Startnummer 16-45.

Startgrupp 3: De 15 bästa i världscupen lottas tillsammans med oseedade åkare. Startnummer 46-75.

Startgrupp 4: Åkare med en hög rankingpoäng men utanför topp 30 i världscupen (exempelvis toppåkare från IBU-cupen). Dessa har startnumren från 76 och uppåt.

_____

* Vid besvärliga väderförhållanden har tävlingsjuryn möjligheten att ändra ordning och tidigarelägga start för de seedade åkarna fram till tre timmar före start.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.