Förslaget togs fram under sommaren, något som NRK var först att rapportera om.
I stället för att de bästa åkarna startar tidigt, och att tävlingen därmed i princip avgörs innan de flesta gått i mål, kommer de att starta i den näst sista startgruppen. Därmed minskar risken för att TV-tittarna stänger av innan tävlingen är klar.
– Jag tycker att det är bra. Det kommer att bli mer spännande tävlingar och tävlingarna håller på längre, säger SVT:s skidskytteexpert Björn Ferry.
Sämre förutsättningar
Kritiken från åkarna har bland annat handlat om att förutsättningarna oftast är bättre i början av tävlingarna och att det därför blir en försämring för toppåkarna.
– Om det blir så att de bästa i världscupen ska starta bland de sista, och med tanke på hur upplägget är på tävlingarna och förhållanden, så kommer de bästa få sämre förutsättningar än de som ligger lite sämre till i världscupen, sade Hanna Öberg till Expressen tidigare under hösten.
Björn Ferry förstår kritiken. Hör hans tankar i spelaren ovan.
IBU har motiverat förändringen med att det ska garantera mer spännande tävlingar och därmed bli en bättre upplevelse för TV-tittarna.
Jämför med alpint
Det argumentet köper inte den norske stjärnan Vetle Sjåstad Christiansen och menar att man skulle kunna göra som i alpina farttävlingar.
– Där avslutas sändningen efter de 30 första. Vi vet att det är 30-40-50 duktiga åkare på start. I bland kommer det överraskningar. Då kanske man kan acceptera att i efterhand läsa på nyheterna att en överraskning vann eller kom på pallen, har han sagt till NRK.
IBU-presidenten Olle Dahlin är nöjd med dagens beslut.
– Det har varit en lång process men vi känner oss trygga i att det här blir bra. Vi har väldigt bra snöspecialister på alla tävlingar numer och om förhållande blir besvärliga kan juryn göra ändringar fram till några timmar före start, säger Dahlin till SVT Sport.
Så blir nya startordningen i sprint- och distansloppen
Startgrupp 1: Oseedade åkare där varje land får placera in en valfri (oseedad) åkare. Startnummer 1-15.
Startgrupp 2: Plats 16-30 i världscupen lottas tillsammans med oseedade åkare. Startnummer 16-45.
Startgrupp 3: De 15 bästa i världscupen lottas tillsammans med oseedade åkare. Startnummer 46-75.
Startgrupp 4: Åkare med en hög rankingpoäng men utanför topp 30 i världscupen (exempelvis toppåkare från IBU-cupen). Dessa har startnumren från 76 och uppåt.
_____
* Vid besvärliga väderförhållanden har tävlingsjuryn möjligheten att ändra ordning och tidigarelägga start för de seedade åkarna fram till tre timmar före start.