Patrick Roest blev tvåa. Foto: TT

Tvåan Roest: ”Så nära att det gör ont”

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Roest noterade 6.09,31 i det femte heatet av 5000 meter men trots att det var nytt olympiskt rekord, trodde få att han skulle kunna hota storfavoriten Nils van der Poel, som kom i det tionde heatet.

Svensken passerade Roest först i början av upploppet och vann på 6.08,84. Det skilde 47 hundradelar.

– Det är så nära att det gör ont, säger nederländaren i tv-kanalen NOS enligt De Telegraaf.

Det var andlöst spännande att följa van der Poels jakt på Roest som själv följde loppet från ovalen i den nationella skridskoåkningsarenan. Efter loppet var Roest helt utpumpad och låg utslagen en bra stund. Det hade inte gått att pressa ut någonting mer för Roest.

– Det här är så nära att det gör ont, såklart, säger Roest som hade det sista varvet på 30,43 som sitt långsammaste. Att jämföra med van der Poels 28,97 som var hans näst snabbaste.

OS i Peking 2022

”Kroknade mycket de två sista varven”

Roest ledde loppet i 4900 meter.

– Visst, när du ser sista varvet av mig på 30,4, så vet du att Nils hade chansen. Jag var väldigt tidigt i tävlingen och fick sätta ett riktmärke, säger Roest om den nära vännen.

De är jämngamla, födda inom fem månader 1995 och 1996, och har tävlat mot varandra sedan ungdomen. 

– Jag fick ut allt jag kunde och på grund av det kroknade jag lite för mycket de två sista varven. Ändå vet jag att jag inte kunde gå fortare, för jag var helt slutkörd. Det är inte ofta jag är så slutkörd efter ett lopp, men visst är det en besvikelse.

Åkarna fick tävla under exakt likadana förutsättningar. Roest kom i det femte heatet. Efter det följde en omspolning och van der Poel kom i det femte heatet efter omspolningen.

Nils van der Poels världsrekord lyder på 6.01,56.

Sven Kramer hade vunnit de tre föregående OS-guld på distansen. 35-åringen blev nia på tiden 6.17,04.

– Jag visste att det här skulle bli mitt sista 5000 meter och jag önskar att det skulle gått lite snabbare genom mixedzone men det gick ju inte, säger en leende Kramer som är ensam om att ha tre raka OS-guld på distansen.

SE MER: Jättedrama när Nils van der Poel tog OS-guld

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet