• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nils van der Poel i tårar efter OS-guldet. Foto: Andreas Hillergren/TT

Nils van der Poel tog OS-guld efter rysaravslutning

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel var en av hela spelens största förhandsfavoriter.

Och han levererade.

Svensken vann skridskornas 5 000 meter – efter en oväntad rysare.

– Om jag grät lite? Ja, för fan, säger Nils van der Poel.

Nils van der Poel har varit i en klass för sig själv ända sedan han gjorde comeback vid förra årsskiftet. Därefter har det både blivit VM-guld och världsrekord, på både 5 000 och 10 000 meter.

I dag var det dags för 5 000 meter vid Peking-OS, och då gick det så som alla hade förväntat sig: OS-guld.

OS i Peking 2022

Han gick ut i sista par, och kunde därmed anpassa sig efter de tider som då gällde.

Långsammare is i slutet

Tiden att slå var nederländaren Patrick Roests 6.09,31, som var nytt olympiskt rekord.

Men det fanns ett litet orosmoln: Isen verkade ha blivit mycket långsammare, sedan de spolade om den inför de sista fem paren.

SE UPPLÖSNINGEN: Här avgör Nils van der Poel

Och det gick oväntat tungt för svensken. Han låg längre en bra bit efter Roests tider, och låg över två sekunder efter Roest med fyra varv kvar.

Men därefter ökade han. Med två varv kvar låg han 1,69 efter, och en sekund bakom med ett varv kvar.

”Det är kul”

Men när han gick i mål visade resultattavlan tiden 6.08,84 – 47 hundradelar före tvåan Patrick Roest och nytt olympiskt rekord. Och OS-guld. De två sista varven på 29,01 och 28,97. Roests var 29,71 och 30,43. Med bägge åkarna jämförda med varandra kan man se att van der Poel gick förbi i början av upploppet, alltså med runt 100 meter kvar.

– Det är kul att det har lett så här långt. Det känns ju oerhört roligt. Det här hade man själv gärna sett när man var tolv: ”Om du testar kanske det går så här bra”. Men jag fick ju för länge sen det jag ville av min idrott. Det är är den offentliga peaken. Det roligaste har jag redan gjort med mina vänner och min coach, säger han till Discovery.

På prispallen efter loppet var han märkbart rörd.

– Jag grät lite, ja? Ja, för fan. Det var väldigt mycket minnen. Hela karriären är som en film. Och den här filmen i trilogin slutade lyckligt, säger han till TT.

Brons till Norge

Detta är Sveriges första OS-guld sedan Tomas Gustafson dubbel i Calgary för 34 år sedan och blott den andre svensken som vinner 5 000 meter. Och på fredag kan han göra som Gustafson i Calgary och ta guld även på 10 000 meter.

Tidigare olympiska mästare har slagit till på 10 000 meter – Johnny Höglin, Jonny Nilsson, Sigge Ericsson och Åke Seifarth.

Silvret på 5 000 meter gick till Patrick Roest och bronset togs av Norges Hallgeir Engebraaten.

Se SVT:s guldsändning:

Nils van der Poels skridskoresa

1997–1998: Vid två, tre års ålder besökte han en skridskobana för första gången i Trollhättan. Dubblerade sedan i skridsko och bandy fram till han var 14 år.

2014–2015: Tog JVM-guld båda åren, valde därefter att lägga skridskorna på hyllan för att han ”ville göra saker som andra killar” i samma ålder.

2015: Gjorde tre månaders militärutbildning vid amfibieregementet i Göteborg – men fick tillbaka suget bara ett halvår senare med ett tydligt mål: OS i Pyeongchang 2018.

2018: OS-debuten i Peyongchang slutar med en 14:e plats på 5 000 meter med tiden 6.19,06.

2018: van der Poel tog en ny paus efter OS för att göra värnplikt i Arvidsjaur – var tillbaka på isen i december 2020.

2021: Vann VM-guld i Heerenveen på både 5 000 och 10 000 meter – distanser där han även har världsrekorden (6.01,56 respektive 12.32,95).

2022: Vinner OS-guld på 5 000 meter. Är även storfavorit på dubbla distansen som avgörs den 11 februari.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet