van der Poel sågar egna världsrekorden: ”De är inte bra”

Uppdaterad
Publicerad

Trots dubbla världsrekord tycker Nils van der Poel att världens snabbaste kan bli snabbare.

– Världsrekorden är inte bra, säger den dubble världsrekordinnehavaren i en ny dokumentär från SVT Sport.

2021 var Nils van der Poels år. Förutom dominans i de världscuptävlingar han ställde upp i så slog 25-åringen världsrekord på både 10 000 och 5 000 meter.

I SVT Sport-dokumentären Nils van der Poel – dåre eller geni? ger han sin bild av världsrekordtiderna.

– Världsrekorden är dom bästa som har satts, men dom är inte bra.

Sågar du ditt eget världsrekord?

– Definitivt, verkligen. Jag vet inte hur mycket snabbare man skulle kunna åka. Men på 5 000 meter är sex minuter i bra förhållanden inga problem för en skridskoåkare som tränat rätt.

Fördel hög höjd och lågtryck

Världsrekordet – 12.32.95 – på 10 000 meter slog van der Poel under VM i Heerenveen. Banan i Nederländerna är på låg höjd och under tävlingen var det högtryck. I skridskovärlden pratar man ofta om att man vill ha högre höjder och lågtryck – för mindre luftmotstånd – för att optimera möjligheterna att slå världsrekord.

– Det rekordet slog jag efter 1,5 års träning. Om man bara skulle ta det loppet och göra på en höglandsbana så snackar vi 12.25 om inte bättre. I den form jag varit i den här säsongen... Kanske 12.20 på en höglandsbana.

Nils van der Poel sade under en pressträff förra veckan att han inte satsar på att slå världsrekordet under OS.

Medhåll från legendaren

Skridskolegendaren och Viaplays skridskokommentator Tomas Gustafson menar att det inte verkar finnas någon gräns för van der Poel.

– Nils som idrottsman är fenomenal. Det ska bli spännande att se om det finns ytterligare utveckling. Det känns som att det finns en väldigt mycket större potential. Vi vet inte vad isen i Kina är god för, men vi vet vad Nils är god för.

Hela dokumentären kan du se här på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.