Novak Djokovic vann OS-finalen i tennis mot Carlos Alcaraz

Uppdaterad
Publicerad

Novak Djokovic hade vunnit allt som gick att vinna. Förutom OS.
Men nu har han det.
Han vann dagens OS-final mot Carlos Alcaraz – och föll i gråt när segern var klar.
– Det kan vara det största jag har gjort i min karriär, säger han.

Novak Djokovic är tidernas kanske främste tennisspelare. Den 37-årige serben har vunnit flest Grand Slam-titlar av samtliga spelare (24), och har även varit världsetta under längst tid (428 veckor).

Men en titel saknades på hans meritlista: OS-guldet.

OS i Paris 2024

Vann två tiebreak

Men nu har han även det. Han vann i dag finalen på Roland Garros, mot den spanske världstvåan Carlos Alcaraz, i två raka set: 7–6 (7–3), 7–6 (7–2)

– Det här betyder så mycket, det kan vara det största som jag har uppnått i min karriär. Att vinna en guldmedalj till mitt land har varit en barndomsdröm, säger Djokovic till Bein Sports.

Som siffrorna antyder var matchen väldigt jämn. Men när det gällde som mest var det Djokovic som plockade fram det vassaste spelet.

Föll i glädjetårar

Serben visade inga nerver att tala om, medan den 16 år yngre spanjoren stod för något enkelt misstag i tiebreaket som blev kostsamt.

När guldet var klart visade Djokovic glädjescener som man sällan ser hos honom numera. Han släppte racket och föll ned på knä och grät glädjetårar.

– Jag har uppnått så mycket i min karriär, men wow... Jag har nog aldrig känt dessa känslor.

OS i Paris var Djokovics femte framträdande i OS. Han hade på dessa OS endast fått med sig en medalj: Ett brons i Peking 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Paris 2024

Mer i ämnet