Daria Saville och Heather Watson. Foto: Bildbyrån

Tennisspelare kritiserar kravet på vita kläder under Wimbledon

Uppdaterad
Publicerad

Flera tennisprofiler öppnar om stressen över kravet att spela med vita kläder under Wimbledon.

Nu har en debatt blossat upp om att ändra den anrika regeln, som funnits sedan 1877.

– Det är något vi spelare pratar om, säger Heather Watson till BBC.

Klädkoderna i Wimbledon har sitt ursprung från 1877, och är väldigt strikta: Inget annat än vita kläder får bäras under matcherna. Regeln har blivit kritiserad förut, och storstjärnan Roger Federer sa redan 2015 att ”Wimbledon går för långt med klädkoden”.

”Mental stress”

Nu öppnar flera tennisprofiler upp om den problematik som reglerna medför vid menstruation.

Den tidigare olympiska mästarinnan Monica Puig har kritiserat att det råder en tystnadskultur kring frågan, och berättar att den mest förs mellan spelare.

Det påverkar kvinnliga idrottare! Äntligen tas det upp och uppmärksammas bland alla. För att inte tala om den mentala stressen av att bara bära vita kläder under Wimbledon, och hoppas att inte få mens under de två veckorna, skrev hon på Twitter i maj.

Den brittiska spelaren Heather Watson säger till BBC Sport att man är rädd för att få mens under tävlingen, och att hon själv tar p-piller för att undvika detta.

– Det är något vi spelare pratar om runt Wimbledon, säger spelaren Heather Watson till BBC Sport.

Problem under match

Daria Seville, som åkte ur den första rundan i Wimbledon i år, har i veckan berättat om när hon fick mens under en match i Australian open. Under tennismatcher är endast två toalettbesök tillåtna vilket skapade problem för henne.

– Som tur var fanns det en kvinnlig tennisdomare, så jag berättade för henne om situationen. Jag hade inga tamponger så domaren fick ringa supportpersonalen för att hämta den åt mig. Sedan fick jag gå tillbaka till toaletten och göra min grej, säger Saville på sitt Tiktok-konto, där videon fått över två miljoner visningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.